Μπορεί η προπόνηση του νου να μας κάνει πιο δυνατούς;
Ολυμπιονίκες και επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν τον νοητικό οραματισμό (νοητική προπόνηση) εδώ και παρά πολλά χρόνια. Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τέτοιες τεχνικές ήταν οι προπονητές της Σοβιετικής Ένωσης στην δεκαετία του 70! Ένας από τους πρωτεργάτες της εφαρμογής νοητικών μεθόδων σε αθλητές ήταν ο Dr Dennis Waitley, τις οποίες μεθόδους έφερε στην επιφάνεια και στο γενικό κοινό με το βιβλίο του, The Psychology of Winning.
Ενώ οι τεχνικές αυτές ξεκίνησαν από αθλητές Ολυμπιακού επιπέδου, στην εποχή μας χρησιμοποιούνται από πολύ μικρές ηλικίες σε παιδιά που ασχολούνται με σπορ, πράγμα που δείχνει την αποδοτικότητα αυτών των τεχνικών!
Η τεχνική του οραματισμού, δεν είναι μόνο μια από τις πιο διαδεδομένες και αποδέκτες τεχνικές αθλητικής ψυχολογίας, είναι υποστηριζόμενη και από επιστημονικές έρευνες.
Η έρευνα λοιπόν που δημοσιεύτηκε στο “Journal of strength and conditioning research” εισηγείται ότι η διανοητική απεικόνιση μπορεί να μας κάνει δυνατότερους. Η έρευνα επίσης εξηγεί το πως αυτή η μέθοδος λειτουργεί σε νευρολογικό επίπεδο.
Με πολύ απλά λόγια, οι τεχνικές οραματισμού πυροδοτούν κάποιες από τις ίδιες νευρολογικές προσαρμογές που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της προπόνησης. Υπάρχουν όμως και οι ψυχολογικές πτυχές του θέματος όπως η αύξηση του κινήτρου να προπονηθούμε πιο σκληρά, βελτιωμένη αυτοσυγκέντρωση στο στόχο μας κατά την διάρκεια ενός σετ, βελτιώσεις τεχνικής και περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Οι ερευνητές είπαν επίσης κάτι πολύ σημαντικό, ότι ενώ οι τεχνικές απεικόνισης μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση δύναμης σε περιόδους προπόνησης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν και στην μείωση απώλειας δύναμης σε περιόδους αποχής λόγου κάποιου τραυματισμού.
Μια παρά πολύ σημαντική και παράλληλα πρακτική έρευνα λοιπόν που μας δίνει ένα συγκεκριμένο τρόπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην επόμενη προπόνηση μας, στο γυμναστήριο ή σε κάποιο άθλημα παρά πολύ απλά!!!
Γιώργος Κουρλιάς
Fitness & Personal Trainer / Επιστημονικός Συνεργάτης Light Life
Social media