29Απρ

Ιστορίες της κουζίνας | Φράουλες με μασκαρπόνε και σως μπαλσάμικο

Υλικά

1/3 κούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη
½ κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
½ κούπα μασκαρπόνε (Άγλυκο Ιταλικό τυρί-κρέμα. Θα το βρείτε στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
½ κουταλάκι βανίλια σε σκόνη ή ένα λοβό βανίλιας
3 καλαθάκια φράουλες

Εκτέλεση

Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη, ανακατέψτε το μπαλσάμικο και το χυμό λεμονιού σε μέτρια θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο καραμελώνουμε το μπαλσάμικο και δεν υπάρχει πια η γεύση του ξυδιού. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μειωθεί στο ¼ του αρχικού υγρού. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε δίπλα να κρυώσει εντελώς. Αυτό μπορεί να γίνει και 2 μέρες πριν αν το επιθυμείτε. Το φυλάσσετε σκεπασμένο στο ψυγείο.

Χτυπάτε με ένα μίξερ το τυρί μαρσκαρπόνε με τη βανίλια και 1 κουταλιά του γλυκού μαύρη ζάχαρη. Είναι έτοιμο όταν πια έχει γίνει μια ωραία κρέμα. Το βάζετε στο ψυγείο σκεπασμένο για 4 ώρες.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά τις φράουλες με το καραμελωμένο μπαλσάμικο και τις αφήνετε για 30 λεπτά να μαριναριστούν. Ανακατεύετε περιοδικά.

Χωρίστε τις φράουλες με το σιρόπι μπαλσάμικο σε 6 γυάλινα μπολ και ρίξτε ομοιόμορφα από πάνω την κρέμα μασκαρπόνε.

Γαρνίρετε με φλούδα από μοσχολέμονο και μικρά φυλλαράκια δυόσμου.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]