Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Η συχνότητά της ανέρχεται περίπου στο 20% του ενήλικου πληθυσμού των Δυτικών χωρών, και είναι διπλάσια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Διαιτητική αντιμετώπιση
Ο ρόλος της διατροφής στη θεραπεία του συνδρόμου δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί. Δυστυχώς, η δίαιτα δεν αποτελεί λύση για όλους τους ασθενείς. Για πολλούς ασθενείς, όμως, μια διατροφικά ισορροπημένη δίαιτα, με τακτά και μικρά γεύματα, και αποφυγή αδικαιολόγητων διατροφικών περιορισμών, μπορεί να τους ανακουφίσει από τα συμπτώματα της νόσου.
Γενικά συστήνεται:
- Αποφυγή τροφών που προκαλούν ενόχληση και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
- Αύξηση της πρόσληψης των υγρών
- Κατανάλωση συχνών μικρών γευμάτων
- Περιορισμός των φυτικών ινών σε ασθενείς με κυρίαρχο σύμπτωμα τη διάρροια και αύξησή τους σε ασθενείς με κυρίαρχο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα
- Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, καφέ
- Περιορισμός κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων
- Περιορισμός κατανάλωσης λιπαρών και καυτερών τροφών
- Περιορισμός κατανάλωσης γλυκών
Συμπερασματικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία των περισσότερων γαστρεντερικών νόσων. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και κάποιες απλές, αλλά αποτελεσματικές διατροφικές επιλογές, όπως η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών, προβιοτικών και υγρών, συμβάλλουν στη προαγωγή και τη διατήρηση της καλής πεπτικής λειτουργίας.
Ευαγγελία Ζευκιλή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιδρυτής Light Life
[title size=”2″]Contact Me[/title]
Social media