Ιστορίες της κουζίνας | Ριζότο με λεμόνι και σπαράγγια
Υλικά
Για τα σπαράγγια
500 gr. σπαράγγια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1 ½ λίτρο νερό
το χυμό από 1 λεμόνι
Για το ριζότο
1 κούπα ρύζι για ριζότο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
το ξύσμα από δυο λάιμ ή από 1 λεμόνι
50 gr. τυρί πεκορίνο
νερό βρασμού από τα σπαράγγια
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε πρώτα τα σπαράγγια. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα σπαράγγια σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε περίπου 7 λεπτά ή και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί (αν δεν είναι αρκετά τρυφερά). Τα αφαιρούμε με την ειδική κουτάλα και τα διατηρούμε ζεστά. Μπορείτε αντ’αυτού να τα ξεπλύνετε με παγωμένο νερό ώστε να σταματήσετε την διαδικασία βρασμού και να διατηρήσουν το έντονο χρώμα τους. Το νερό στο οποίο έβρασαν το αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας να σιγοβράζει.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού και τα αφήνουμε να καβουρντιστούν για λίγο ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς. «Σβήνουμε» ρίχνοντας μια κουτάλα νερό από τα σπαράγγια και μετριάζουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διάστημα, φροντίζοντας το ριζότο μας να είναι πάντα ελαφρά καλυμμένο με ζουμί.
Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Μετά το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το τριμμένο τυρί. Σερβίρουμε με τα σπαράγγια.
Ευαγγελία Ζευκιλή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιδρυτής Light Life
[title size=”2″]Contact Me[/title]
Social media