φουντ Μπλόγκερ │ Ενδεικτικοί χρόνοι συντήρησης τροφίμων στο ψυγείο και την κατάψυξη
Αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας είναι το κρέας και τα προϊόντα του. Τι πρέπει να προσέξουμε όμως ως προς τον χρόνο συντήρησης τους και πόσο αυτά μπορούν να συντηρηθούν κάτω από διάφορες συνθήκες; Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πίνακας με τους ενδεικτικούς χρόνους συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο και την κατάψυξη.
Τρόφιμο | Συντήρηση στο ψυγείο (40C) | Συντήρηση στην κατάψυξη (-180C) |
Νωπό κρέας (κόκκινο) |
||
Βοδινό | 3-5 ημέρες | 6-12 μήνες |
Χοιρινό | 3-5 ημέρες | 4-6 μήνες |
Κατσικίσιο- Αρνίσιο | 3-5 ημέρες | 6-9 μήνες |
Κιμάς (από βοδινό, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας) | 1-2 ημέρες | 3-4 μήνες |
Εντόσθια | 1-2 ημέρες | 3-4 μήνες |
Κρέας μαγειρεμένο (κόκκινο) |
||
Κομμάτια κρέατος χωρίς σάλτσα ή ζωμό | 3-4 ημέρες | 2-3 μήνες |
Κομμάτια κρέατος με σάλτσα ή ζωμό | 1-2 ημέρες | 2-3 μήνες |
Νωπό κρέας πουλερικών |
||
Κοτόπουλο ή γαλοπούλα (ολόκληρο) | 1-2 ημέρες | 12 μήνες |
Κοτόπουλο ή γαλοπούλα (κομμάτια) | 1-2 ημέρες | 9 μήνες |
Εντόσθια (συκωτάκια) | 1-2 ημέρες | 3-4 μήνες |
Κρέας πουλερικών μαγειρεμένο |
||
Κοτόπουλο ή γαλοπούλα και φαγητά που τα περιέχουν | 3-4 ημέρες | 4-6 μήνες |
Νωπά ψάρια και θαλασσινά |
||
Ψάρι λιπαρό (π.χ. σαρδέλα, γαύρος, σολομός) | 1-2 ημέρες | 2-3 μήνες |
Μη λιπαρά ψάρια (π.χ. γλώσσα) | 1-2 ημέρες | 6 μήνες |
Θαλασσινά και οστρακοειδή (γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι, μύδια κτλ.) | 1-2 ημέρες | 3-6 μήνες |
Καπνιστά ψάρια (π.χ. πέστροφα, σολομός κτλ) | 2 εβδομάδες | 2 μήνες |
Ψάρια (μαγειρεμένα) |
||
Όλα τα είδη ψαριών | 3-4 ημέρες | 4-6 μήνες |
Αλλαντικά |
||
Αλλαντικά σε φέτες (π.χ. ζαμπόν χοιρινό, γαλοπούλα κτλ) | 3-5 ημέρες | 1-2 μήνες |
Μπέικον | 1 εβδομάδα | 1 μήνας |
Λουκάνικο από ωμό κρέας (χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι κτλ.) | 1-2 ημέρες | 1-2 μήνες |
Λουκάνικο από καπνιστό κρέας (χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι κτλ.) | 1 εβδομάδα | 1-2 μήνες |
Αυγά |
||
Φρέσκα | 4-5 εβδομάδες | Δεν καταψύχονται |
Κρόκοι-Ασπράδια | 2-4 ημέρες | Δεν καταψύχονται |
Βρασμένα (σφιχτά) | 1 εβδομάδα | Δεν καταψύχονται |
Γαλακτοκομικά προϊόντα |
||
Γάλα | 1 εβδομάδα | 3 μήνες |
Τυρί μαλακό (π.χ. κατίκι, κότατζ) | 1 εβδομάδα | Δεν καταψύχονται |
Γιαούρτι | 1-2 εβδομάδες | 1-2 μήνες |
Οι ενδεικτικοί χρόνοι του πίνακα ισχύουν για μη συσκευασμένα τρόφιμα.
Πηγή: http://www.fda.gov/downloads/Food/FoodborneIllnessContaminants/UCM109315.pdf
Ευαγγελία Κοντούρη
Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων
Επιστημονική Συνεργάτης Light Life
[title size=”2″]Contact Me[/title]
Social media