Ιστορίες της κουζίνας | Ντομάτες γεμιστές με μάραθο και δυόσμο
Ύλικά
12 μέτριες στρογγυλές ντομάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άγριο μάραθο
ή
1 μέτρια μαραθόριζα (φινόκιο) ξυσμένη, και 1 κουταλιά σούπας κοπανισμένο μαραθόσπορο
1 φλιτζάνι ρύζι Ελληνική Καρολίνα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1-2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
Εκτέλεση
Αδειάστε τις ντομάτες, ανοίγοντάς τες από τη μεριά του κοτσανιού. Κρατήστε 2 1/2 φλιτζάνια από τη σάρκα ψιλοκόψτε την, και βάλτε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα, αν τη χρησιμοποιείτε. Όταν μαλακώσουν, προσθέστε το μαραθόσπορο και το ρύζι και γυρίστε 1-2 φορές. Βάλτε 2 φλιτζάνια ντομάτα, και βράστε 3 λεπτά.
Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα αρωματικά: άγριο μάραθο (αν έχετε), μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και γεμίστε τις ντομάτες. Βάλτε τις πατάτες στα κενά που αφήνουν γύρω, περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι και τη ντομάτα, πασπαλίστε πατάτες και ντομάτες με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι, και ψήστε για 1 ώρα περίπου. Κλείστε το φούρνο και αφήστε τις ντομάτες ακόμα 10 λεπτά.
Βγάλτε τες και αφήστε τες να κρυώσουν τελείως προτού να τις σερβίρετε.
Ευαγγελία Ζευκιλή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιδρυτής Light Life
[title size=”2″]Contact Me[/title]
Social media