19Μαρ

Γνώριζες ότι… το μεγάλο κεφάλι «χαρίζει» προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο κρανίο και κατ’επέκταση ένας μεγάλος εγκέφαλος έχουν ισχυρότερη μνήμη και αυξημένες ικανότητες απομνημόνευσης από εκείνους που έχουν μικρότερο κεφάλι. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερο κεφάλι είναι πιο προστατευμένοι απέναντι στη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες σχετικές ασθένειες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας 270 επιλεγμένα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άλλη σχετική νόσο και ακολουθούν θεραπεία σε κάποιο ειδικό κέντρο στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ευρώπη. Παρά τη νόσο, τα άτομα με μεγαλύτερο κρανίο ήταν σε θέση να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα τεστ, πολύ περισσότερο από τους ασθενείς με μικρότερο κρανίο.

Παράλληλα άλλη ερευνητική ομάδα στην Ολλανδία, μελετώντας περίπου 5.400 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων της βιταμίνης Ε μείωνε και μάλιστα σημαντικά (κατά 25%) τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την προστατευτική για τον εγκέφαλο δράση της βιταμίνης Ε που περιέχεται στο ελαιόλαδο, σε άλλες μορφές φυτικών λαδιών, στα αμύγδαλα, στους σπόρους ηλιοτροπίου, στο σπανάκι και σε άλλα πράσινα λαχανικά.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]