10Μαρ

Ιστορίες της κουζίνας | Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
χρόνος μαγειρέματος: 1½ ώρα

Για 6 άτομα

Υλικά

200 γραμ. γίγαντες, που έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό από την προηγουμένη
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
λάδι για το άλειμμα και ¾ κούπας ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε σε άφθονο νερό τους γίγαντες με το ολόκληρο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Όσο βράζουν οι γίγαντες, απλώνετε στο ρηχό ταψί του φούρνου τις μελιτζάνες, τις αλατίζετε, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε και από τις δύο πλευρές στον φούρνο στους 200οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες. Κρατάτε το νερό στο οποίο έβρασαν. Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά, το σέλινο και τον μαϊντανό. Μόλις μαλακώσουν προσθέτετε τους γίγαντες και ανακατεύετε προσεκτικά. Σβήνετε με το κρασί και την ντομάτα, αλατίζετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρέξ και προσθέτετε 1 ποτήρι από το ζωμό-νερό στο οποίο έβρασαν οι γίγαντες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC. Μόλις ψηθούν οι γίγαντες, μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους και αρχίσουν να ξεροψήνονται στην επιφάνεια, απλώνετε τις μελιτζάνες και ανακατεύετε προσεχτικά ώστε να πάνε και στον πάτο του ταψιού. Ψήνετε για άλλα 10 λεπτά και ρίχνετε πριν το σερβίρισμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]