09Φεβ

φουντ Μπλόγκερ │ Κόλιανδρος ή Κινέζικος Μαϊντανός

Μοιάζει με τον μαϊντανό, κάποιοι μάλιστα τον αποκαλούν κινέζικο μαϊντανό, η γεύση του θυμίζει σέλινο. Πρόκειται για ένα βότανο του οποίου όλα τα μέρη είναι χρήσιμα, από την ρίζα και τα φύλλα μέχρι τους αποξηραμένους καρπούς του.

Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον κόλιανδρο σε όλες τις μορφές του ως φυσικό συντηρητικό κυρίως για τα κρέατα. Πλήθος αναφορών υπάρχουν σχετικά με τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την εποχή του Ιπποκράτη. Για τις πληγές, τον στρεπτόκοκκο, τον πονοκέφαλό και πολλές άλλες ασθένειες και τραύματα. Ο Διοσκουρίδης έγραφε  ότι η συστηματική χρήση κολιάνδρου ωφελεί την ανδρική σεξουαλικότητα. Ακόμα και στο ‘’Χίλιες και μια  νύχτες’’ αναφέρεται η ιστορία ενός εμπόρου που μετά από 40 χρόνια ατεκνίας κατάφερε να αποκτήσει παιδιά με την βοήθεια ενός κοκτέιλ που περιείχε κόλιανδρο. Ο Πλίνιος έγραφε ότι αν κάποιος υπέφερε από πονοκεφάλους και έβαζε το βράδυ κάτω από το μαξιλάρι του σπόρους κόλιανδρου, το πρωί θα ήταν περδίκι.

Έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες ότι ο κόλιανδρος είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και καταπολεμά την σαλμονέλα. Οι σπόροι του μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη και ο χυμός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον της ακμής.

 

Ευαγγελία Κοντούρη

Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων

Επιστημονική Συνεργάτης Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τίτλος άρθρου (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας

    Εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στα δεξιά captcha