Ιστορίες της κουζίνας | Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα στο πήλινο
Υλικά
αμπελόφυλλα
500 γρ. κιμά γαλοπούλας
2 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλ. τσαγιού ρύζι
2 λεμόνια
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μέντα αποξηραμένη
2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματίζετε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνετε να σουρώσουν. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέτετε την ντομάτα. Προσθέτετε το κρέας ανακατεύοντας καλά να μην σβολιάσει και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Ρίχνετε το κρασί, το χυμό από ένα λεμόνι, τη μέντα, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Τέλος προσθέτετε το ρύζι και το αφήνετε να πάρει βράση. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.
Ανοίγετε ένα – ένα τα αμπελόφυλλα και τα γεμίζετε με το μείγμα τυλίγοντας τα όπως γνωρίζετε. Τα τοποθετείτε στην πήλινη κατσαρόλα σε στρώσεις. Ρίχνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό του δεύτερου λεμονιού και τοποθετείτε ένα πιάτο στην κορυφή. Προσθέτετε νερό να καλυφθούν οι ντολμάδες και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Ευαγγελία Ζευκιλή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιδρυτής Light Life
[title size=”2″]Contact Me[/title]
Social media