Ιστορίες της κουζίνας | Φασόλια σαλάτα με σκορδάτες γαρίδες
Για 4 άτομα
Υλικά
400 γρ. άσπρα φασόλια
1 φρέσκο άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
το χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γαρίδες σκορδάτες:
½ κιλό μεγάλες ωμές γαρίδες ξεφλουδισμένες
1 μέτριο λεμόνι
3 σκελίδες σκόρδο μοιρασμένες
1½ κουταλιά φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπουκέ γκαρνί (bouquet garni):
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι σέλινο
2-3 κλωναράκια μαϊντανό
1 κλωναράκι θυμάρι
δεμένα μαζί
Εκτέλεση
Μουλιάζετε αποβραδίς τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό. Την επομένη, τα στραγγίζετε, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό και τα αφήνετε να κοχλάσουν. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το μπουκέ γκαρνί, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντάς τους λίγο νερό, αν χρειαστεί. Tα αλατοπιπερώνετε προς το τέλος του ψησίματος.
Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού (το κίτρινο μέρος μόνο), την κόβετε σε λεπτά μπαστουνάκια, τα ρίχνετε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει και τα στραγγίζετε. Ύστερα στύβετε το μισό λεμόνι.
Σοτάρετε τα σκόρδα, σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτετε τη φλούδα των λεμονιών, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, το χυμό του πορτοκαλιού, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο, μέχρι που οι γαρίδες να γίνουν ροζ. Τις βγάζετε αμέσως από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Αφαιρείτε τα σκόρδα.
Στραγγίζετε τα φασόλια και αφαιρείτε το μπουκέ γκαρνί. Τα βάζετε σε ένα μπολ, ανακατεύετε μέσα το κρεμμύδι, τις ντομάτες και το μαϊντανό. Τα βάζετε σε πιατέλα ή τα μοιράζετε σε 4 ατομικά πιάτα και βάζετε από πάνω τις γαρίδες. Χτυπάτε σε σέικερ το ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού και περιχύνετε τη σαλάτα. Σερβίρετε.
Ευαγγελία Ζευκιλή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιδρυτής Light Life
[title size=”2″]Contact Me[/title]
Social media