20Ιαν

Γνώριζες ότι…Το κρεμμύδι είναι πανίσχυρο αντιοξειδωτικό;

Κρεμμύδι, φρέσκο, ξερό, πράσο και αγριόπρασσο. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις πολύτιμες ιδιότητές του. Στην αρχαία Μεσοποταμία μάλιστα, θεωρούνταν ότι θεραπεύει σχεδόν τα πάντα. Εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, γεμάτο πολυάριθμους αντικαρκινικούς παράγοντες. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, έχει αποδειχθεί ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου.

Αποτελεί την πλουσιότερη πηγή κερκετίνης, μιας πανίσχυρης αντιοξειδωτικής ουσίας (περιέχεται μόνο στο φρέσκο, στο κίτρινο και στο κόκκινο κρεμμύδι, όχι στα λευκά κρεμμύδια). Η δράση της συνδέεται ιδιαίτερα με την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου.

Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη χοληστερόλη, αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη (συνιστώμενη δόση: μισό ωμό κρεμμύδι ημερησίως), αποτρέπει την εμφάνιση θρόμβων, καταπολεμά το άσθμα, τη χρόνια βρογχίτιδα, την αλλεργική ρινίτιδα, το σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριοσκλήρυνση και τις μολύνσεις.

Διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και μικροβιοκτόνο δράση καθώς και ποικίλες αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κερκετίνη διαθέτει επίσης καταπραϋντική δράση.

Η κατανάλωση κρεμμυδιών επιδεινώνει την πύρωση (καούρες) και προκαλεί πιθανώς αέρια στο έντερο.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]