15Ιαν

Αθλητισμός & Άσκηση | Γυμναστική για τους καρδιοπαθείς

Πλέον, οι επιστήμονες θεωρούν, πως η εντατική γυμναστική είναι σωτήρια και για τους καρδιοπαθείς καθώς, όπως φαίνεται, λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά στις καρδιακές παθήσεις.

Συνήθως, ένας ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα ή καρδιακό επεισόδιο, αποφεύγει κάθε έντονη δραστηριότητα από φόβο μήπως επιβαρύνει την κατάστασή του. Όμως, οι έρευνες άλλα μαρτυρούν. Σύμφωνα με όσα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αρκετοί γιατροί παροτρύνουν τους ασθενείς να υποβληθούν σε πολύπλοκες αγγειοπλαστικές αντί να τους ενθαρρύνουν να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.

Ωστόσο, μελέτες χρόνων, απέδειξαν, πως η εντατική γυμναστική μπορεί να προλάβει ή να μειώσει τα καρδιακά επεισόδια σε κάποιον ασθενή, «ποντάροντας» στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία, όπως κάνει η αγγειοπλαστική.

Η γυμναστική κάνει πολύ περισσότερα στον ασθενή από ότι θα έκανε μια αγγειοπλαστική επέμβαση. Αρχικά, με την εντατική άσκηση, μειώνεται η «κακή» χοληστερόλη (LDL), η οποία και αποφράσσει τα αγγεία και αυξάνεται η «καλή» (HDL) χοληστερόλη που προστατεύει τα αγγεία, επεξεργάζεται καλύτερα το σάκχαρο και μειώνει την αρτηριακή πίεση αποτρέποντας έτσι την στένωση των αρτηριών.

Οι επιστήμονες ανέφεραν στο συνέδριο, πως το 30% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας, θα είχε αποτραπεί, αν ο ασθενής είχε επιδοθεί σε κάποιας μορφής εντατική άσκηση. Χαρακτηριστικά ανέφεραν, πως με τη γυμναστική, θα είχαν αποτραπεί πάνω από 284.886 θάνατοι από καρδιακά επεισόδια μόνο στις ΗΠΑ, αν η γυμναστική αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των καρδιοπαθών.

ο αθλούμενος θα μπορούσε να ασκηθεί, ακόμη και κάποιες ώρες με γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα, είναι εξίσου ευεργετικές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ασθενής θα πρέπει, πριν επιδοθεί σε οποιασδήποτε μορφής άσκηση να πάρει το «πράσινο φως» από τον θεράποντα ιατρό του.

 

Γιώργος Κουρλιάς

Fitness & Personal Trainer

Επιστημονικός Συνεργάτης Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τίτλος άρθρου (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας

    Εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στα δεξιά captcha