19Δεκ

Ιστορίες της κουζίνας | Γεμιστά Κρεμμύδια

Για 4 άτομα

Υλικά

4 κρεμμύδια, μεγάλα, κατά προτίμηση Ζακυνθινά, καθαρισμένα
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό ή ανάμεικτο
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο, για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
½ φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
½ φλιτζ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες σε κρασί ή νερό με λίγο ξίδι
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
½ πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 ντομάτα μεγάλη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
1 κουτί κονκασέ φρέσκια ντομάτα ή χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κρεμμύδια πάνω και κάτω. Κάνουμε μια κάθετη σχισμή ξεκινώντας από την πάνω μεριά ως τη μέση. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό να πάρουν μία βράση. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε μία-μία τις φλούδες και κρατάμε την καρδιά στην άκρη. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά με το αλάτι, το πιπέρι, το κρεμμύδι, το βούτυρο, τον πελτέ, τα μυρωδικά και το ψωμί στραγγισμένο.

Προσθέτουμε τα υγρά που περίσσεψαν από το ψωμί και ζυμώνουμε. Το αφήνουμε να δέσουν τα αρώματα. Ψιλοκόβουμε τις καρδιές των κρεμμυδιών και τις σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα, με το αλάτι, τις πιπεριές, την πάπρικα και την ντομάτα. Αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε κάθε φύλλο κρεμμυδιού, βάζουμε μισή χούφτα κιμά και τυλίγουμε σφιχτά. Βάζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και περιχύνουμε με τον χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μελώσει η σάλτσα.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]