09Δεκ

φουντ Μπλόγκερ │ Ασφαλής απόψυξη

Πόσες φορές έχουμε επιστρέψει από την δουλεία και έχουμε ξεχάσει τα ξεπαγώσουμε το κρέας που πρόκειται να μαγειρέψουμε. Όντας κουρασμένοι, αρπάζουμε την πρώτη συσκευασία που βρίσκουμε μπροστά μας  και την βουτάμε σε ζεστό νερό για να ξεπαγώσει γρήγορα. Είναι όμως αυτό ασφαλές; Aκόμα και αν ανήκεις στην κατηγορία των προνοητικών και έχεις θυμηθεί να βγάλεις κρέας από την κατάψυξη, είναι ασφαλές να παραμείνει αρκετές ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου;

Καμία από τις δύο παραπάνω διεργασίες  δεν συγκαταλέγεται στους ασφαλείς τρόπους απόψυξης. Το κρέας ανήκει στην κατηγορία των ευαλλοίωτων τροφίμων και απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση.

Τρείς είναι οι βασικοί τρόποι απόψυξης:

 1. Απόψυξη μέσα στο ψυγείο, είναι από τις ασφαλέστερες μεθόδους απόψυξης καθώς το κρέας συνεχίζει να διατηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες, θερμοκρασίες οι οποίες δεν ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να αλλοιώσουν το κρέας. Η διάρκεια απόψυξης κυμαίνεται από 24-48 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος. Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί για 3-5 μέρες στο ψυγείο μέχρι να μαγειρευτεί.
 2. Απόψυξη με κρύο νερό, βασική προϋπόθεση το νερό να είναι κρύο και το κρέας να αποψύχεται μαζί με την συσκευασία ή το περιτύλιγμα καθώς παρεμποδίζεται η επιμόλυνση από βακτήρια ή μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον αέρα ή στο περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτική και να αλλάζουμε το νερό κάθε 20-30 λεπτά. Τα μικρά τεμάχια ξεπαγώνουν σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, τα μεγαλύτερα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, συνήθως 2-3 ώρες.
 3. Απόψυξη με μικροκύματα, τα κρέατα αποψύχονται εντός ολίγον δευτερολέπτων. Προσοχή όμως, πρέπει να μαγειρεύονται κατευθείαν γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια καθώς σε ορισμένα σημεία η θερμοκρασία έχει φτάσει την θερμοκρασία μαγειρέματος.

 

Ευαγγελία Κοντούρη

Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων

Επιστημονική Συνεργάτης Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]

  Το όνομά σας (απαραίτητο)

  Το email σας (απαραίτητο)

  Τίτλος άρθρου (απαραίτητο)

  Το μήνυμά σας

  Εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στα δεξιά captcha