05Δεκ

φουντ Μπλόγκερ │ Χρήσιμες συμβουλές για την αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο

Το ψυγείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη κουζίνα μας, καθώς σ’ αυτό αποθηκεύουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφίμων που καταναλώνουμε, ώστε  να παραμένουν αναλλοίωτα, φρέσκα αλλά και για να διασφαλίσουμε την υγεία μας. Μικρές, θεωρητικά ασήμαντες, λεπτομέρειες είναι αυτές που θα προσδώσουν στα τρόφιμα μας λίγο παραπάνω χρόνο ζωής.

 • Κρατάτε ωμό κρέας, πουλερικά και ψάρια μακριά από μαγειρεμένα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά. Τα νωπά τρόφιμα ζωικής προέλευσης φέρουν μεγάλο μικροβιακό φορτίο, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες επιμόλυνσης των υπολοίπων τροφίμων να αυξάνονται.
 • Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να διατηρείται στους 50C. Επειδή η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο τον εσωτερικό χώρο του ψυγείου, θα πρέπει να αξιοποιούνται οι διάφορες θερμοκρασίες. Επομένως, στα ψυχρά σημεία (χαμηλότερο ράφι) να τοποθετούνται το νωπό κρέας και ψάρι. Τα τρόφιμα με την επισήμανση “διατηρήστε τα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα τους”, θα πρέπει να αποθηκεύονται στο μεσαίο και στο υψηλότερο ράφι. Τέλος, το ψυγείο δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται με πολλά τρόφιμα, προκειμένου να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα.
 • Το περίσσευμα του φαγητού θα πρέπει να διατηρείται εντός ψυγείου, το ανώτερο 3-4 ημέρες.
 • Χρησιμοποιείται γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων ή πλαστικά δοχεία που φέρουν ειδική επισήμανση για την χρήση τους ως δοχεία αποθήκευσης τροφίμων.
 • Φρούτα, όπως μπανάνες, αβοκάντο, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια και δαμάσκηνα  να διατηρούνται εκτός ψυγείου καθώς εκπέμπουν αιθυλένιο, μια ουσία που οδηγεί στην πρόωρη ωρίμανση τους.
 • Τα λαχανικά  πρέπει να τοποθετούνται στεγνά σε χάρτινους περιέκτες (σακούλες) εφ όσον πρώτα έχουν απομακρυνθεί υπολείμματα και αφαιρεθεί ανεπιθύμητα τμήματα.

 

Ευαγγελία Κοντούρη

Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων

Επιστημονική Συνεργάτης Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]

  Το όνομά σας (απαραίτητο)

  Το email σας (απαραίτητο)

  Τίτλος άρθρου (απαραίτητο)

  Το μήνυμά σας

  Εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στα δεξιά captcha