21Μαΐ

Νευρική συνήθεια Νο 3: Το τρίξιμο των δοντιών

Συνήθεια: Τα ανθρώπινα δόντια είναι αρκετά δυνατά να μασήσουν τροφές ιδιαίτερα σκληρές και ινώδεις. Ο βρουξισμός, αλλιώς γνωστό και ως σφίξιμο των δοντιών είναι μια ακούσια, μη ελεγχομένη κίνηση των δοντιών και συγκεκριμένα είναι η εμπρός-πίσω ή αριστερά-δεξιά κίνηση της άνω και κάτω γνάθου.

Αποτελέσματα: «Η νευρική αυτή συνήθεια παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συγκεκριμένα συνδέεται με τη φάση του κύκλου στο οποίο παίρναμε από το βαθύτερο στο ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής μετάβασης του ύπνου σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να σφίγγουν ακούσια τα δόντια τους» υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια της Light Life Κα Μάμαλη. «Ιδανικά, αυτό το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών διαρκεί λίγα λεπτά. Κάποιοι άνθρωποι όμως συνεχίζουν και τρίζουν τα δόντια τους για περίπου 30 λεπτά», συνεχίζει προσθέτοντας πως

«Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κίνηση αυτή συνδέεται με την ύπαρξη άγχους και στρες. Το νυχτερινό τρίξιμο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τα δόντια διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα αντανακλαστικά μας χωρίς να μπορούμε να το σταματήσουμε από περαιτέρω καταστροφή».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιοι αντί να τρίζουν τα δόντια τους τα σφίξουν και κρατούν ενωμένες τις δυο γνάθους σε μια συγκεκριμένη θέση. Το σφίξιμο επίσης προκαλεί στα δόντια μας ιδιαίτερα προβλήματα όπως τη χαλάρωση του περιοδοντικού συνδέσμου ο οποίος κράτα το δόντι μέσα στο οστό ή τα δόντια μεταξύ τους. Το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να δημιουργήσει πίεση και αποδυνάμωση των μυών στους μασητήριους μύες. Ένα μασάζ στα ούλα είναι ιδανικό για να χαλαρώσει τους μύες των δοντιών.

 

liakopΕυαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]