20Μαΐ

Νευρική συνήθεια Νο 2: Φάγωμα των νυχιών

Συνήθεια: πολλοί είναι εκείνοι οι όποιοι περνούν πολλές ώρες στα κέντρα αισθητικής κάνοντας μανικιούρ και νιώθουν υπερήφανοι για τα καλοσχηματισμένα τους νύχια. Άλλοι πάλι δεν μπορούν να τα αφήσουν σε ησυχία και διαρκώς τα «τρώνε»! Κακή άλλα και πολύ βλαβερή συνήθεια!

Αυτή η συνήθεια που αφορά είτε το φάγωμα των νυχιών είτε των παρανυχίδων συχνά έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία. Όσο πιο ακανόνιστο σχήμα έχουν τα νύχια τόσο περισσότερο το άτομο θέλει να επέμβει και να «διορθώσει» το σχήμα τους τρώγοντας τα. Συνήθως αυτό είναι από ψυχολογικής απόψεως μια «διόρθωση» σε ότι ενοχλεί και βαραίνει το άτομο στην πραγματική του ζωή.

Αποτελέσματα: όταν οι άνθρωποι τρώνε τα νύχια τους καταστρέφουν σταδιακά τις κεράτινες στοιβάδες και κάνουν το δέρμα κάτω από το νύχι ευάλωτο σε μολύνσεις και μύκητες. Ας μην ξεχνάμε πόσο πολύ χρησιμοποιούμε τα χέρια μας καθημερινά και πόσο μολυσμένα είναι στο τέλος της ημέρας όταν πάμε στο σπίτι. Τα χέρια μας μεταφέρουν πάρα πολλά μικρόβια και αν μήτε άλλο η περιοχή κάτω από τα νύχια είναι το αγαπημένο σημείο που αναπτύσσονται τα μικρόβια.

Η παρουσία του νυχιού αλλά και η παρανυχίδα σκοπό έχουν να διατηρούν την περιοχή του νυχιού σε ικανοποιητικά επίπεδα ενυδάτωσης και να προφυλάσσουν από μολύνσεις βακτηριδίων και την ανάπτυξη μυκήτων. Μια πιθανή μόλυνση που μπορεί να προκληθεί είναι η παρωνυχία όπου το δέρμα γύρω από το νύχι είναι μολυσμένο ή ερεθισμένο. Με τον καιρό, το συνεχές φάγωμα των νυχιών αδυνατίζει και καταστρέφει τα νύχια. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια παρόλο που ίσως συχνά έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με τον οικογενειακό ή το φιλικό τους περίγυρο.

Διατηρήστε την υγιεινή των νυχιών σας σε πολύ καλή κατάσταση και εάν σας είναι δύσκολο να καταφέρετε να μην τα φάτε, καλύψτε τα χέρια σας με γάντια ή χρησιμοποιήστε ειδικά τζελ που κυκλοφορούν στο εμπόριο για αυτό το σκοπό. Έχουν δυσάρεστη γεύση εάν κάποιος ξεχαστεί και τολμήσει να αρχίσει το φάγωμα!

 

liakopΕυαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]