ιστορίες της Κουζίνας │ Φασόλια γίγαντες στα καλύτερά τους!
Κατά την ελληνική μυθολογία, οι «γίγαντες» φέρονται να γεννήθηκαν από το σώμα της Γης. Ήταν όντα υπερφυσικά, με ακαταμάχητη δύναμη και με πολλά πρόσωπα.
Ναι, ξέρω σε μπέρδεψα λιγάκι αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ θα σου μιλήσω για τους «άλλους» γίγαντες. Με πολλαπλά «πρόσωπα» άκρως νόστιμοι και θρεπτικοί είναι οι «δικοί» μας γίγαντες-φασόλια που αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής!
Τα θρεπτικά τους οφέλη είναι αναρίθμητα, το κόστος τους εξαιρετικά χαμηλό και η γεύση τους ασύγκριτη!!!
Αποτελούν ένα πλήρη διατροφικό θησαυρό καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες (τα 100γρ προσφέρουν στον οργανισμό 7γρ πρωτεϊνών, την ίδια δηλαδή ποσότητα που παίρνουμε από 30γρ κοτόπουλου ή ψαριού).
Έτσι, η συχνή και συστηματική κατανάλωση τους μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά στα παρακάτω:
Βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Λειτουργούν θετικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Οι χορτοφάγοι και όσοι δεν συμπαθούν το κρέας ή τα ψάρι ή και όσοι νηστεύουν, μπορούν να επιλέγουν τα φασόλια ως μια καλή εναλλακτική πρόταση, ώστε να προσλαμβάνει ο οργανισμός τις αναγκαίες φυτικές ίνες.
Στον έλεγχο του βάρους, καταναλώνοντας τους, δημιουργείται έντονα το αίσθημα της πληρότητας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Στην υγεία των οστών και των δοντιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ασβέστιο.
Διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου, έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιέχουν ένα εξαιρετικά καλό μίγμα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Κατά συνέπεια τα φασόλια, επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλουν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν στους ενήλικες, να καταναλώνουν 3 κούπες φασόλια εβδομαδιαίως για να «θωρακίσουν» την υγεία του οργανισμού τους αλλά και για να μειώσουν το ρίσκο χρόνιων παθήσεων, όπως του καρκίνου.
Τα φασόλια είναι μία οικονομική πηγή πρωτεϊνών, ιδίως αν τα συγκρίνουμε με το κρέας ή τα ψάρια, που μάλλον είναι κάπως πιο τσουχτερά για την τσέπη μας, σε καιρούς κρίσης!
Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μαγειρέψουμε τους γίγαντες είναι πολλοί και διαφορετικοί ώστε να καλύπτουν όλα τα γούστα. Μπορείς να τους φτιάξεις στο φούρνο ψητούς με πολλά λαχανικά, βραστούς σαν σαλάτα, να προσθέσεις ρύζι σαν υγιεινό και ελαφρύ γεύμα.
Αν με τους παραπάνω λόγους σε έπεισα ώστε να τους προσθέσεις στην διατροφή σου, ξεκινά…και μην χάνεις χρόνο!!! Εδώ λοιπόν, οι «καλοί», νόστιμοι και υγιεινοί γίγαντες!!!
Υλικά που θα χρειαστείς:
1/2 κιλό γίγαντες
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 καρότα κομμένα σε φέτες
6 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γ ζάχαρη
2 κύβους λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Πώς να τους φτιάξεις:
Ρίξε τους γίγαντες σε ένα μπολ με αρκετό νερό για να μουλιάσουν από την προηγούμενη ημέρα! Την επόμενη ημέρα, σούρωσε τους και βράσε τους σε χύτρα με νερό, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν! Εν συνεχεία, βγάλε τους από την χύτρα και σούρωσε. Στη χύτρα που έβρασες τους γίγαντες, ρίξε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι-πιπέρι,τους κύβους λαχανικών και 1 λίτρο νερό. Κλείσε την χύτρα με το καπάκι και άφησε τα λαχανικά να βράσουν για 15′ λεπτά. Προθέρμανε το φούρνο στους 180° βαθμούς. Σε ένα βαθύ ταψί, ρίξε τους γίγαντες και τα μαγειρεμένα λαχανικά. Ανακάτεψε καλά τα υλικά! Βάλε το ταψί το φούρνο και άφησε το φαγητό να ψηθεί για περίπου 1′ ώρα.
Αυτό ήταν! Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Καλή όρεξη!
Θερμίδες: 1 μερίδα φασόλια γίγαντες αποδίδουν 490 θερμίδες (Kcal).
Social media