23Σεπ

ιστορίες της Κουζίνας │ Έχεις στρες; Φάε φακές! Δες και τη συνταγή!

Το στρες μας χτυπά σχεδόν κάθε μέρα την πόρτα, καθώς οι υποχρεώσεις μας αυξάνουν συνεχώς και ο ελεύθερος χρόνος όλο και συρρικνώνεται!

1

Και…προφανώς, αποτελεί την «πηγή» του κακού όσον αφορά τις ασθένειες, την κόπωση, την αδυναμία! Εκτός από τους καθιερωμένους τρόπους που αποτοξινώνουν όπως η εκτόνωση στο γυμναστήριο, ένα άθλημα, ο προσωπικός χρόνος κ.λ.π. άλλος ένας σύμμαχός σου κατά του άγχους, είναι οι φακές! Ναι, σωστά διάβασες!

Η περιεκτικότητά τους σε χολίνη, παράγοντα του συμπλέγματος Β, βοηθά στην αύξηση παραγωγής χημικών ενώσεων του εγκεφάλου, που ελέγχουν τη διάθεση, ενώ σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα χολίνης, παρουσιάζουν ταυτόχρονα μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης άγχους και στρες!

2

Ένα πιάτο φακές, θα σου «χαρίσει» σίδηρο και ενέργεια και θα σε κρατήσει μακριά από το άγχος!

Κοίταξε παρακάτω πως να φτιάξεις μια πεντανόστιμη συνταγή!

Υλικά που θα χρειαστείς:

500 γρ. φακές χοντρές, ξεπλυμένες
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένo
5 μικρά καρότα σε λεπτές φέτες
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι

Πως να τις φτιάξεις:

  1. Βάλε τις φακές με τα δαφνόφυλλα και το μισό ζωμό σε μια κατσαρόλα και βράσε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15′ – 20′ λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.

  2. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τον κόλιανδρο για 2′ – 3′ λεπτά.

  3. Ρίξε το καρότο και σόταρε για άλλα 7 – 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα καρότα να μαραθούν και το κρεμμύδι να ροδίσει καλά.

  4. Πρόσθεσε τον πελτέ και σόταρε μέχρι να αρχίσει να αρπάζει. Απόσυρε από τη φωτιά και ρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα με τις φακές (αφού περάσει το πρώτο 20’λεπτο μαγειρέματος).

  5. Πρόσθεσε αλατοπίπερο και το δεντρολίβανο και συνεχίζεις το μαγείρεμα για άλλα 15′ λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

  6. Παρακολούθησε γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να προσθέσεις ζωμό ή νερό.

  7. Δοκίμασε το αλατοπίπερο και σέρβιρε.

Θερμίδες: 1 μερίδα φακές αποδίδει 300 θερμίδες (Kcal).

Καλή όρεξη!