10Σεπ

ημερολόγιο Διατροφής | H μεγάλη επιστροφή! Διατροφικές συμβουλές!

Λίγες ώρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και  ευχόμαστε  σε όλους τους μαθητές, σε νοερό και πρακτικό επίπεδο, καλή σχολική χρονιά! Τα παιδιά επέστρεψαν και πάλι στα θρανία, με διαφορετικές υποχρεώσεις το καθένα, ανάλογα την ηλικία. Η διατροφή, είναι η μοναδική ομοιότητα που τους ενώνει όλους κάτω από μια «ομπρέλα» που λέγεται σωστή διατροφή και υψηλή μαθητική απόδοση.

Το καλοκαίρι ίσως έδωσε στα παιδιά -εκτός από επιπλέον ύψος- και κάποια άλλα «σουβενίρ» όπως μια σχετική αύξηση βάρους. Η κατάσταση θα πρέπει να είναι ανησυχητική εάν αυτή η αύξηση βάρους προϋπήρχε και τώρα σταδιακά αυξάνεται.

Οι γονείς είναι οι μόνοι που μπορούν να διδάξουν τους κανόνες της σωστής διατροφής στα παιδιά τους. Πως όμως θα τα βοηθήσετε χωρίς να τα πιέσετε;

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα με αρκετό φόρτο εργασίας τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Αρχίζουν μαζί με το σχολείο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες όπως, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, η εκμάθηση μουσικής, το μπαλέτο, ο χορός, οι συμμέτοχες σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους και ούτω καθ’ εξής.

Οι γονείς συχνά είναι εκείνοι που φορτώνουν το παιδί τους με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αρχικά, είναι εκείνοι που θα πρέπει με την σειρά τους να δώσουν το καλό παράδειγμα και να συμμετέχουν οι ίδιοι σε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Όταν το παιδί σας νιώσει έτοιμο και θελήσει να συμμετάσχει σε μια αθλητική ομάδα, τότε να το πράξετε.

Μην πιέζετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει. Δοκιμάστε πρώτα να προτείνετε στο παιδί σας άλλο τρόπο άθλησης για να αυξήσει τη φυσική δραστηριότητα. Αν είναι ήδη παχύσαρκο και δεν θέλει να αθληθεί, αγοράστε κάποιο διάδρομο γυμναστικής και υιοθετήστε το σαν οικογενειακή άθληση. Ενθαρρύνεται την σωματική άσκηση του παιδιού σας με συχνές επισκέψεις σε ανοιχτά πάρκα και χώρους άθλησης παίζοντας μπάλα, τρέχοντας κ.λπ.

Εάν τα οικονομικά της οικογένειας σας είναι ήδη «φορτωμένα» μια καλή λύση είναι οι δημοτικοί αθλητικοί σύλλογοι. Μάθετε περισσότερα για τα αθλητικά δρώμενα του δήμου σας ή της κοινότητας σας και επιλέξτε να στείλετε εκεί το παιδί σας. Όχι μόνο θα αθληθεί άλλα παράλληλα θα αναπτύξει και την κοινωνικότητα του με τα υπόλοιπα συνομήλικα παιδιά.

Εάν πάλι δεν υπάρχει κάτι στο δήμο σας, ας είστε εσείς εκείνοι που θα το δημιουργήσετε σε συνεργασία με άλλους γονείς (ή με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου που φοιτά το παιδί σας) απευθυνόμενοι στους αρμόδιους δημοτικούς φορείς.

Ο μόνος τρόπος να μάθει το παιδί σας να τρώει σωστά είναι με τη δική σας παρότρυνση.  Ξεκινήστε να τηρείτε κάποιους διατροφικούς κανόνες στο σπίτι, τους οποίους θα τους εφαρμόζουν όλα τα μέλη της οικογένειας χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορεί να αποτελούν οι γονείς εξαίρεση γιατί το παιδί σας θα το εκλάβει ως ένα είδος τιμωρίας πάρα ως κάτι σωστό.

Μην «διαχωρίζεται» τα παιδιά σας, για παράδειγμα, το ένα σας παιδί δεν τρώει είναι αδύνατο και πρέπει να φάει ότι θέλει «…αρκεί να φάει» ενώ το άλλο όχι. Επίσης, μην περιμένετε από το παιδί σας να μάθει να τρώει σωστά αν εσείς γυρίζετε από τη δουλειά σας και παραγγέλνετε πίτσα ή τρώτε ένα παγωτό για επιδόρπιο δίνοντας τους ως απάντηση «…γιατί είστε μεγάλοι!»

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για μέλη εκτός οικογενείας όπως είναι οι συγγενείς, οι γιαγιάδες, παππούδες κ.λπ. Είναι απαραίτητο να τηρούν τους ίδιους κανόνες με τους δικούς σας (περί διατροφής) και να αποφεύγονται τα διάφορα-κρυφά παχυντικά σνακ και οι κουβέντες του τύπου «…δεν μας βλέπει η μαμά, φάτε το, δεν θα το μάθει».

Να δίνετε στο παιδί απαραίτητα τα 3 βασικά γεύματαπρωινόμεσημεριανό και βραδινό. Αυτά τα γεύματα να επιδιώκετε να καταναλώνονται πάντοτε στο τραπέζι και σε συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού, όπου τρώει συνήθως όλη η οικογένεια.

Απαγορέψτε στα παιδιά σας να τρώνε ενώ κάνουν κάτι άλλο παράλληλα όπως να βλέπουν τηλεόραση ή να είναι στον υπολογιστή (εννοώντας τους εφήβους). Αυξάνετε την άσκηση και την κίνηση του παιδιού θέτοντας όρια στην ημερήσια παρακολούθηση τηλεόρασης και στην χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε παιχνιδομηχανές και υπολογιστές.

Φροντίστε να δίνεται στο παιδί σας σε καθημερινή βάση πρωινό πριν φύγει για το σχολείο. Μιλήστε με το παιδί σας πώς θα χρησιμοποιεί το χαρτζιλίκι που του δίνετε και τι θα παίρνει μαζί του για κολατσιό. Φτιάξτε καλύτερα εσείς το κολατσιό του από το σπίτι. Έτσι θα είστε σίγουροι για το τι τρώει.

Φροντίστε στα ντουλάπια της κουζίνας σας να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως παστέλι, δημητριακά και μπάρες δημητριακών για το πρωινό, γιαουρτάκια, φρούτα, τρόφιμα που θα αρέσουν στο παιδί και μπορεί να τα καταναλώσει γρήγορα, υγιεινά και εύκολα.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην παίρνετε μαζί σας στο σουπερ μάρκετ το παιδί σας για να αποφύγετε τις γνωστές «διαμάχες» με τα κατεβασμένα προσωπάκια και τα βουρκωμένα μάτια! Αποφύγετε τα παγωτά, τα πατατάκια-γαριδάκια, σοκολάτες κ.λπ. Αντίθετα προσφέρετε ποικίλα φρούτα -ότι είναι διαθέσιμο την συγκεκριμένη περίοδο-, ωραία κομμένα, πολύχρωμα και λαχταριστά σε ένα μπολ.

Πάρτε το μαζί σας για τα ψώνια σας στο μανάβη και στο ιχθυοπωλείο, μάθετέ του για το ρόλο της σωστής διατροφής που αφορά την ηλικία του. Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε ισότιμα τα παιδιά σας και να συζητάτε μαζί τους όπως θα απευθυνόσασταν σ έναν συνομήλικο σας.

Φροντίστε να ενυδατώνετε τα παιδιά σας με άφθονο νερό. Να τους δίνετε φυσικούς χυμούς φρούτων αντί για αναψυκτικά ή συσκευασμένους χυμούς από τα χάρτωνα κουτιά. Η ζάχαρη που περιέχουν είναι ασύλληπτη.

Τέλος, να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας παιδίατρο για την ανάπτυξη του βάρους, του ύψους και τι είναι φυσιολογικό ή όχι για την ηλικία του παιδιού σας.

Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο μην αμελήσετε να απευθυνθείτε σε Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για να σας συμβουλεύσει για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας!