15Ιούλ

ημερολόγιο Διατροφής │ Κάνε τα μαγικά σου στην κουζίνα με καρπούζι!

Αν μέχρι τώρα νόμιζες, ότι ο πιο «ριζοσπαστικός» τρόπος να φάς καρπούζι είναι με τυρί φέτα, τότε σίγουρα θα σου ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Το καρπούζι είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, κι ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα της εποχής, με κάθε μπουκιά του να περιέχει 92% νερό!

1

Το δροσερό αυτό φρούτο, όμως, είναι πολύ περισσότερα από νερό και ζάχαρη, αφού περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, λυκοπένιο και φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των φλεγμονών και ελαχιστοποιεί τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες.

Είτε το καταναλώνεις για τα οφέλη του, είτε για τη γλυκιά δροσιά του, το καρπούζι έχει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης πέραν του κλασικού.

2

Κάνε το σούπα με βασιλικό!

Με λίγη φαντασία το καρπούζι σου μπορεί να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή μιας κρύας σούπας.

 Θα χρειαστείς:

6 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κύβους, χωρίς τα κουκούτσια

1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

2 κ.σ ελαιόλαδο

¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο βασιλικό

¼ κ.γ αλάτι

¼ κ.γ πιπέρι

Εκτέλεση: Βεβαιώσου ότι το καρπούζι και το αγγούρι έχουν διατηρήσει μια πολύ δροσερή θερμοκρασία από το ψυγείο, πριν τα χρησιμοποιήσεις, προκειμένου και η σούπα να βγει δροσερή. Ανάμειξε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σέρβιρε σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, φύλλα φρέσκου βασιλικού και φρόντισε να την απολαύσεις αμέσως, ώστε να αισθανθείς τη φρεσκάδα της!

3

Πρόσθεσέ το σε σαλάτα με ντομάτα και καρπούζι!

Αύξησε τα αντιοξειδωτικά του πιάτου, συνδυάζοντας το λυκοπένιο από το καρπούζι και τη ντομάτα και προσθέστε πρωτεΐνη με ξηρούς καρπούς, που θα χαρίσουν στη σαλάτα σας τραγανή υφή.

 Θα χρειαστείτε:

½ καρπούζι κομμένο σε κύβους

2 μεγάλες ντομάτες ή 3-4 κανονικές

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο

Αλάτι και πιπέρι

Λίγη μέντα ψιλοκομμένη

1 χούφτα φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

Εκτέλεση: Κόψτε τις ντομάτες και βάλτε τες μαζί με το καρπούζι σε ένα μπολ. Περιχύστε το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο. Πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι, προσθέστε τη μέντα και αφήστε τα φιστίκια για την τελευταία στιγμή, καθώς αν τα βάλετε από νωρίς θα μουλιάσουν.

4

Φτιάξε παγωτό με καρπούζι, ανανά και μύρτιλα!

Μια συνταγή που κάνει θραύση σε μικρούς και μεγάλους, διατηρώντας τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των φρούτων.

 Θα χρειαστείτε:

3 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε μικρά κομμάτια, χωρίς κουκούτσια

1/2 φλιτζάνι ανανά κομμένο σε μικρά κομμάτια

1-2 κουταλιές της σούπας μέλι

1/2 φλιτζάνι νερό καρύδας

1/2 φλιτζάνι μύρτιλα

Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τα μύρτιλα σε ένα μπλέντερ και αναμείξτε τα μέχρι να γίνουν πουρές. Ανακατέψτε στο μείγμα και τα μύρτιλα και βάλτε τα σε ειδικές θήκες παγωτού, με ένα ξυλάκι στο καθένα. Βάλτε τα στην κατάψυξη για 1-2 ώρες μέχρι να παγώσουν και όταν έρθει η ώρα να τα απολαύσετε, αφήστε λίγο νερό της βρύσης να τρέξει πάνω τους προκειμένου να ξεκολλήσουν.

5

Ετοίμασε ένα mojito με καρπούζι!

Καλοκαίρι χωρίς κοκτέιλ δεν γίνεται. Ούτε καλοκαίρι χωρίς καρπούζι. Τι θα γινόταν, αν τα μπλέκαμε μεταξύ τους;

 Θα χρειαστείτε (για 4 κοκτέιλ): 

1,5 κιλό καρπούζι κομμένο, χωρίς τα κουκούτσια

½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό lime

¼ του φλιτζανιού φύλλα μέντας και μερικά ακόμη για γαρνιτούρα

2,5 φλιτζάνια άσπρο ρούμι

¼ του φλιτζανιού σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση: Βάλε στο μπλέντερ το καρπούζι, το χυμό lime και τα φύλλα μέντας και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Άδειασε το μείγμα σε μια κανάτα και ανακάτεψε με το ρούμι και το σιρόπι. Σέρβιρε σε ποτήρια με πάγο και γαρνίρισε με τα φύλλα μέντας.

Την επόμενη φορά, που θα κόψεις λίγο καρπούζι για να φάς, σκέψου μήπως το αξιοποιήσεις σε κάποια από τις παραπάνω συνταγές ή -ακόμη καλύτερα- χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και φτιάξε μια καινούργια!

Πηγή