Βανίλια «υποβρύχιο»: το γλυκό της χαμένης αθωότητας!
Σε όποια ηλικία και εάν βρίσκεσαι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις γευτεί αυτό το υπέροχο γλυκό, που είναι συνδεδεμένο με τα παιδικά μας χρόνια! Θυμάμαι με νοσταλγία, τα απογεύματα στις δροσερές αυλές των καλοκαιρινών μας προορισμών, την βανίλια «πρωταγωνίστρια» βυθισμένη, σ’ ένα ποτήρι παγωμένο νερό, μεταμορφωνόταν μαγικά σε… “υποβρύχιο”. Και εμένα, με τα γουρλωτά μου μάτια να περιμένω ανυπόμονα να την αρπάξω και να την γευτώ!
Παλιότερα, δεν υπήρχε ούτε ένα ελληνικό σπίτι, που να μην έχει αυτό το κέρασμα στο ντουλάπι του. Αυτό κατά βάση συνέβαινε ειδικά το καλοκαίρι, διότι τα υπόλοιπα γλυκά δεν διατηρούνταν λόγω ζέστης και έτσι, το μόνο γλυκό που μπορούσε να διατηρηθεί, ήταν η βανίλια. Πήρε την ονομασία του «υποβρύχιο» από το γεγονός, ότι σερβίρεται «βουτηγμένο» μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό!
Δοκίμασε να φτιάξεις την «δική» σου σπιτική βανίλια υποβρύχιο! Είναι πανεύκολο και η συνταγή είναι πεντανόστιμη!
Υλικά που θα χρειαστείς:
2 ½ κούπες ζάχαρη
1 ½ κούπα νερό
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Πώς να τη φτιάξεις:
-
Σε μέτρια φωτιά, βράσε το νερό και την ζάχαρη.
-
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, πρόσθεσε το μέλι και μόλις πάρει βράση, πρόσθεσε και τα υπόλοιπα υλικά.
-
Άφησε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια, το χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ για 10Ꞌ περίπου λεπτά.
-
Στο τέλος, το φέρνεις δύο βόλτες με την ξύλινη κουτάλα και όταν πια είναι δύσκολο στην κίνηση, σημαίνει ότι έχει πήξει και το αποθηκεύεις, σε αποστειρωμένο βαζάκι.
-
Αν σου αρέσει περισσότερο η μαστίχα, τότε μπορείς να αντικαταστήσεις το εκχύλισμα βανίλιας με εκχύλισμα μαστίχας.
Καλή επιτυχία!
Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας βανίλια αποδίδει 70 θερμίδες (Kcal).
Social media