02Ιούλ

Πρέπει να πάρω ένα «ρεπό» (day off) από το πλάνο της δίαιτας μου;

5 τρόποι που δείχνουν ότι είμαστε λίγο «μπερδεμένοι» σχετικά με την δίαιτα μας!!!

Η δίαιτα είναι ένα μείζον θέμα για εμάς και ευνόητα πάντα ή σχεδόν πάντα μιλούμε για αυτή. Γίνεται αντικείμενο συζήτησης στο γραφείο, στο σπίτι, στο super market, στα πάρτι κ.α. Γίνεται εμμονικό  – θα τολμούσα – για αρκετούς, όσον αφορά, το πώς, και πόσο συχνά και τι πρέπει να τρώμε!

Παρακάτω, θα δείτε 5 συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι στους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, σχετικά με την δίαιτα τους!

 1. Πρέπει να πάρω ένα «ρεπό» (day off) από την δίαιτα μου;

Λαμβάνοντας μια ημέρα «off» από την διατροφή σας, είναι σαν παίρνετε ρεπό από την ζωή σας!!! Δεν γίνεται όμως, πρέπει να φάτε! Είναι θέμα επιβίωσης! Τώρα θα μου πείτε «εγώ δεν το ανέφερα ώστε να μείνω νηστικός, αλλά για να μπορώ να κάνω καμιά παρασπονδία»! Η σωστή διατροφή – δίαιτα, δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με την στέρηση! Δίαιτες που έχουν συνταθεί με άκαμπτους κανόνες και μη ρεαλιστικούς στόχους, είναι λογικό να σας κάνουν να ψάχνετε να βρείτε, μια «όαση» φαγητού!

Έτσι στερητικά, ξεκινά το φαινόμενο γιο-γιο, αυτές οι καθόλου αθώες αυξομειώσεις βάρους!!! Έχοντας μια ρεαλιστική προσέγγιση και έναν «δυνατό» σύμμαχο (Διαιτολόγο – Διατροφολόγο), δεν θα εξαιρείτε καμιά τροφή. Βέβαια, θα έχετε κατά νου, ότι μας ενδιαφέρει, η συχνότητα και η ποσότητα, ενός φαγητού!!! Δεν κατηγορούμε καμία τροφή, κανένα φαγητό!!! Κανείς όμως δεν πάχυνε, τρώγοντας ένα κομμάτι μουσακά!!! Εάν όμως θέλετε κάθε εβδομάδα μουσακά και μάλιστα 2 μερίδες, ναι είναι πρόβλημα!!!

Συμπέρασμα: Η διατροφή σας, δεν θα πρέπει να στηριχθεί σε συγχωροχάρτια! Οπότε δεν θα χρειαστεί να πάρετε ρεπό!!!

 2. Οι υδατάνθρακες είναι «κακοί» για εμένα;

Οι υδατάνθρακες, είναι παρεξηγημένοι και έχουν σχεδόν δυσφημιστεί! Είναι απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά, που οι περισσότεροι άνθρωποι τους εξαιρούν από την διατροφή τους, όταν κάνουν δίαιτα!

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι «καλοί» υδατάνθρακες, είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, φυτικών ινών και μας βοηθούν, να αισθανόμαστε πιο πλήρεις και με περισσότερη ενέργεια!

Τρόφιμα, που θα σου προσφέρουν τους «καλούς» υδατάνθρακες χωρίς να επηρεάσουν το βάρος ή την υγεία σου είναι τα παρακάτω:

1.Ψωμί ολικής άλεσης

2.Βρώμη

3.Πλιγούρι

4.Καστανό ρύζι

5.Δημητριακά/Ζυμαρικά ολικής άλεσης

6.Φρούτα

7.Λαχανικά

8.Όσπρια

Όλα τα παραπάνω, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και νερό. Συμβάλλουν, στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν αίσθημα του κορεσμού και έτσι προστατεύουν από την υπέρμετρη κατανάλωσή τους.

Συμπέρασμα: Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί! Πολλές φορές η «ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια»!

 3. Τα λίπη θα με παχύνουν;

Ευτυχώς, που αυτό είναι πέρα για πέρα ψέμα! Σίγουρα τα λιπαρά, θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, διότι 1 γρ. λίπους αποδίδει 9 θερμίδες (Kcal). Ωστόσο, μην παρασυρθείτε, γιατί όλα τα λιπαρά προσδίδουν τις ίδιες θερμίδες (περίπου 120 ανά κουταλιά της σούπας), ανεξαρτήτως του αν είναι «καλά» ή «κακά». Αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι η σύστασή τους και οι ιδιότητες που κρύβουν. Το αποθηκευμένο λίπος, προστατεύει τα οστά και τα όργανα, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σε ένα στενό εύρος (θερμομόνωση) και αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, που περιβάλλουν, προφυλάσσουν και σχηματοποιούν τα κύτταρά μας.

Συμπέρασμα: Το λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας, αρκεί να ξέρουμε τι είδους και πόσο να τρώμε, καθώς και πώς να το μαγειρεύουμε!

4. Γιατί η άσκηση από μόνη της, δεν βοηθά να χάσω βάρος;

Αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος μέσω της άσκησης, αγνοώντας την διατροφή του, είναι πιθανόν να αποτύχει, διότι θα χρειαστεί πάρα πολλές ώρες σκληρής άσκησης, για να πετύχει αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων, δηλαδή, να κάψει τις θερμίδες από τις τροφές, που πριν κατανάλωσε.

Η απώλεια βάρους, δεν είναι ο μόνος στόχος της άσκησης. Όντας, γνωρίζουμε ότι η άσκηση βελτιώνει την λειτουργία την καρδιάς,  μειώνει την αρτηριακή πίεση, συμβάλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για τον έλεγχο του διαβήτη, καθώς και βοηθά να καταπολεμήσουμε  το άγχος. Όμως με απλά λόγια, όσες ασκήσεις και να κάνουμε, δεν μπορούν να βοηθήσουν μια «κακή» διατροφή όταν στόχος μας, είναι η απώλεια βάρους και λίπους!

Αν δεν σας αρέσει η άσκηση, προσπαθήστε να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί περισσότερο, όπως  να κάνετε χορό, ποδήλατο, να βγάλετε βόλτα το κατοικίδιό σας (εάν έχετε) και γενικότερα να κινηθείτε αρκετά.

Συμπέρασμα: : Αν θέλετε λοιπόν, να χάσετε κιλά με υγιή τρόπο, είναι σημαντικό, να ακολουθήσετε  συνδυαστικά ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής με μια μορφή άσκησης. Το 80 – 20 στην απώλεια βάρους, δεν είναι καθόλου τυχαίο! 80% διατροφή και 20% άσκηση!

5. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ζυγιζόμαστε;

Ορισμένοι άνθρωποι, έχουν συμπεριλάβει το ζύγισμα του βάρους τους, μέσα στην καθημερινότητά τους. Αυτή η τακτική ωστόσο, δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός, μεταβάλλει από μέρα σε μέρα το ποσοστό των υγρών που κατακρατά, διαμορφώνοντας και το καθημερινό μας βάρος! Έτσι, οι αποκλίσεις βάρους είναι συνηθισμένο φαινόμενο, από μέρα σε μέρα και μάλιστα, αρκετές φορές εξαρτώνται και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως, από την κατανάλωση αλατιού, από την έμμηνο ρύση στις γυναίκες, από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού κ.α. Βέβαια, μελέτες έχουν δείξει, ότι η ζύγιση σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Συμπέρασμα: Η «χρυσή» τομή, βρίσκεται στο εβδομαδιαίο ζύγισμα. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα της εβδομάδας που θα ζυγίζεστε, προκειμένου να ελέγχετε τακτικά το βάρος σας!