ιστορίες της Κουζίνας | Πανεύκολη και μυρωδάτη λεμονόπιτα με γιαούρτι!
Εάν σου αρέσει το λεμόνι φτιάξε αυτή την συνταγή. Αφού την σιροπιάσεις άφησέ την να κρυώσει στο ταψί. Πάγωσέ την στο ψυγείο και θα µε θυμηθείς! Είναι ακόμα ωραιότερη την επόμενη μέρα.
Υλικά που θα χρειαστείς (για 12 μερίδες):
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
Ξύσμα από 2 λεμόνια
300 γρ. γιαούρτι µε 2% λιπαρά
1/2 κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι:
550 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
Χυμό από 1 µεγάλο και ζουμερό λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Πώς να την φτιάξεις:
Κοσκίνισε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ. Χτύπησε λίγο το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και ρίξε τη ζάχαρη. Τα χτυπάς δυνατά για 5΄ λεπτά, να φουσκώσουν και να κρεµώσουν καλά. Ένα-ένα προσθέτεις τα αυγά ώστε να απορροφώνται καλά από το μείγμα. Προσθέτεις το ξύσμα, το αλάτι και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Στη συνέχεια το γιαούρτι και τέλος λίγο-λίγο το αλεύρι µε το μπέικιν. Βουτυρώνεις και αλευρώνεις πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψάκι µε διάμετρο 30 ή 32 εκ. Άδειασε το μείγμα.
Ψήσε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, άφησε τη λεµονόπιτα να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια ετοιμάσε το σιρόπι. Ρίξε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύεις ξανά και βράζουμε για άλλα 5΄ λεπτά.
Με ένα ξυλάκι για σουβλάκι τρυπάς παντού γύρω-γύρω τη λεµονόπιτα (που είναι πλέον κρύα) και λίγο-λίγο ρίχνουμε το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο. Άφησε να κρυώσει τελείως και σέρβιρε. Εάν την παγώσεις στο ψυγείο και κατόπιν την σερβίρεις, είναι το κάτι άλλο!
Καλή απόλαυση!
Θερμίδες: Ένα μετρίου μεγέθους κομμάτι λεμονόπιτα με γιαούρτι αποδίδει περίπου 380 θερμίδες (kcal).
Social media