14Μαΐ

4+4 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να χάσετε βάρος (Μέρος 1°)

Έχετε ακούσει πολλές φορές και από πολλούς, ότι η απώλεια βάρους είναι απλή: θα πρέπει να τρώμε λιγότερο και να γυμναζόμαστε περισσότερο, έτσι δεν είναι; Ίσως και να μη είναι ακριβώς έτσι!

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν, ότι η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, δεν προκαλείται μόνο από μια γενετική προδιάθεση ή με την αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς στην διατροφή και του τρόπου ζωής, αλλά επηρεάζετε και από τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ας δούμε λοιπόν τους 4 πρώτους λόγους:

  1. Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Η στέρηση ύπνου επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και επηρεάζει τις ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη που δρουν στον υποθάλαμο (ένα τμήμα του εγκεφάλου υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίσθησης της όρεξης και του κορεσμού). Η λεπτίνη λέει στο μυαλό σας να σταματήσει να τρώει, ενώ η γκρελίνη, που παράγεται στο στομάχι, διεγείρει την πείνα.

Η έρευνα δείχνει, ότι ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα της λεπτίνης, τα υψηλά επίπεδα της γκρελίνης και αύξηση του σωματικού βάρους. Για να έχετε έναν καλό ύπνο θα πρέπει να πάτε νωρίς για ύπνο, να βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό και δροσερό, να απενεργοποιήστε το τηλέφωνο σας, να αποφύγετε την χρήση φαρμάκων (εάν και εφόσον μπορείτε) και τέλος να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή την χρήση τσιγάρου.

  1. Η κατανάλωση «κρυφών σακχάρων»

Κρυφά σάκχαρα υπάρχουν παντού. Στα δημητριακά πρωινού, στα αθλητικά ποτά, στις σάλτσες, στις μπάρες δημητριακών και σε πολλά άλλα τρόφιμα. Τα πρόσθετα σάκχαρα θεωρούνται πλέον να είναι περισσότερο επιβλαβή από ό,τι το διατροφικό λίπος για το σωματικό βάρος και για την συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων την εμφάνιση οδοντικής τερηδόνας, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και φυσικά την παχυσαρκία. Γι αυτό θα πρέπει να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες και να αποφεύγετε τα προϊόντα με υψηλές ποσότητες σε προσθήκη ζάχαρης. Μπορεί να αναφέρονται ως σιρόπι καλαμποκιού, σακχαρόζη, βύνη, γλυκόζη, μελάσα, φρουκτόζη, μαλτόζη ή συμπύκνωμα χυμού φρούτων.

  1. Δεν μετράμε μόνο θερμίδες

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να χάσουν βάρος, μετράνε μόνο την θερμιδική αξία ενός τροφίμου, με αποτέλεσμα να έχουν μία εμμονή με τον έλεγχο των θερμίδων και να παραβλέπουν την πιο σημαντική πτυχή των τροφίμων, που είναι τα θρεπτικά συστατικά τους. Θα πρέπει να σκεφτείτε την ποιότητα ενός τροφίμου ,επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ικανά να θρέψουν το σώμα σας με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και σε άλλες τροφές.

  1. Η απορρόφηση των περιβαλλοντικών οιστρογόνων

Είναι γνωστό ότι η περίσσεια οιστρογόνων αυξάνει το σωματικό λίπος. Ο λιπώδης ιστός παράγει και αποθηκεύει περισσότερα οιστρογόνα. Το οιστρογόνο με τη σειρά του, αναγκάζει το σώμα να αυξήσει τον λιπώδη ιστό, ο οποίος στην συνέχεια, παράγει περισσότερα οιστρογόνα και ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται.

Αλλά η κυριαρχία των οιστρογόνων δεν προκαλείται μόνο από την εμμηνόπαυση. Στην βιομηχανική κοινωνία, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε xenoestrogens δηλ. σε ξένα οιστρογόνα τα οποία περνούν στο περιβάλλον μας μέσω των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων, μέσω της πλαστικής ύλης, των καυσίμων, των εξατμίσεων των αυτοκινήτων, από τα βιομηχανικά απόβλητα, από το κρέας των ζώων που έχουν υποστεί πάχυνση με φάρμακα οιστρογόνων, καθώς και με αμέτρητα οικιακά και προσωπικά προϊόντα, τα οποία πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν καθημερινά.

Η χρόνια έκθεση σε αυτά τα οιστρογόνα συμβάλλει επίσης στην κυριαρχία των οιστρογόνων. Η οποία, σύμφωνα με ορισμένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, είναι σε επίπεδα επιδημίας στην κοινωνία μας, και είναι κυρίως υπεύθυνη για την αύξηση του αριθμού των νεότερων γυναικών που πάσχουν από σοβαρά συμπτώματα της κυριαρχίας οιστρογόνου, όπως ινοκυστική νόσο του μαστού, φούσκωμα, και στειρότητα, ενοχλητικό έμμηνο κύκλο, η κατάθλιψη, η ενδομητρίωση.

Τρώγοντας βιολογικά τρόφιμα, για παράδειγμα, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποφύγετε τα xenoestrogens. Επίσης, αποφεύγοντας τα πλαστικά, όπως το εμφιαλωμένο νερό, πίνοντας φιλτραρισμένο νερό χρησιμοποιώντας κεραμικά ή γυάλινα δοχεία. Και τέλος, αποφύγετε τη θέρμανση των τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων σε πλαστικά δοχεία. Η θερμότητα από το φούρνο μικροκυμάτων δημιουργεί επιβλαβείς χημικές ουσίες που μεταφέρονται από το πλαστικό στο φαγητό σας.

Μείνετε συντονισμένοι και διαβάστε τους υπόλοιπους 4 λόγους (Part 2)!