23Απρ

Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σου κίνητρο για να ξεκινήσεις δίαιτα;

«Ποιο είναι το κίνητρο σου για να ξεκινήσεις δίαιτα;» Είναι η πρώτη ερώτηση που κάνω όταν κάποιος με επισκέπτεται στο γραφείο μου, για να ζητήσει την βοήθεια μου, στην λύση του προβλήματος του, όσο αφορά τα περιττά κιλά που τον βασανίζουν. Άλλοι, απαντούν γρήγορα, σαν να έχουν από πριν έτοιμη την απάντηση στο μυαλό τους, ενώ άλλοι, δείχνουν ξαφνιασμένοι και σκεπτικοί!

Θα ήθελα παρακάτω να μοιραστώ μαζί σας, κάποιους από τους λόγους, που οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν το επιπλέον βάρος τους και έτσι να σας βοηθήσω, ώστε να ταυτιστείτε, να αναζητήσετε το δικό σας κίνητρο, να το αναλύσετε, να το ενισχύσετε και να το βάλετε στην σωστή του διάσταση!

1. «Θέλω να χάσω βάρος για λόγους υγείας»

Κίνητρο: Μόλις κάνατε αιματολογικές εξετάσεις και ο γιατρός σας ανακοίνωσε, ότι πρέπει να χάσετε βάρος και με αυτό τον τρόπο, θα βελτιωθεί η κλινική σας εικόνα. Η αλήθεια είναι, ότι οι άνθρωποι με κεντρικού τύπου παχυσαρκία( τα κιλά τους είναι κατανεμημένα  στο επάνω μέρος του σώματος) αποτελούν παράγοντα κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιαγγειακά κ.α.

Πόσο ισχυρό είναι: Αν και οι λόγοι υγείας, αποτελούν ένα σημαντικό λόγο – κίνητρο για την απώλεια βάρους, συχνά αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως επειδή, το ενδεχόμενο ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας φαίνεται σαν μακρινός κίνδυνος, που νιώθουμε ότι δεν μας απειλεί  άμεσα.

Τροφή για Σκέψη:  Πρέπει να σκεφτείτε, ποια είναι τα δικά σας οφέλη της απώλειας του βάρους σας. Χάνοντας  π.χ. 5-10 κιλά, η αρτηριακή σας πίεση θα μειωθεί αρκετά και αυτό για εσάς, μπορεί να σημαίνει, ότι προστατεύετε την καρδιά σας, άρα θα κερδίσετε χρόνια ζωής. Μπορεί η παράκληση του παιδιού σας ώστε να μην τρώτε τόσο πολύ, να καταφέρει να σας πείσει, ότι αυτό που κάνετε είναι λάθος και να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για εσάς.

2. «Θέλω να χάσω βάρος για να είμαι πιο όμορφη/ος και αποδεκτή/ός»

Κίνητρο: Η αλήθεια είναι, ότι αυτή την απάντηση, την ακούω συχνά. Η βιομηχανία της μόδας, έχει επηρεάσει καθοριστικά την αντίληψη μας για το ιδανικό σώμα, τις τελευταίες δεκαετίες. Το σημερινό πρότυπο της γυναικείας σιλουέτας, με τους αδύνατους γλουτούς και την επίπεδη κοιλιά αποτελεί όνειρο πολλών γυναικών, που δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό να επιτευχθεί.

Πόσο ισχυρό είναι: Σίγουρα το να θέλουμε να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, αποτελεί από μόνο του ένα κίνητρο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε πόση έμφαση δίνουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση. Εξετάζοντας το διεξοδικά, εάν η επιθυμία μας αυτή, έχει να κάνει για το αν είμαι αρεστή πρώτα στους άλλους και μετέπειτα στον εαυτό μας.

Τροφή για Σκέψη: Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι η ομορφιά ταυτίζεται με τα κιλά που δείχνει ο δείκτης της ζυγαριάς. Οι ψυχολόγοι απαντούν, ότι αυτό έχει να κάνει με την διαμόρφωση που έχουμε για τον εαυτό μας, δηλαδή, στον τρόπο που αυτό-χαρακτηριζόμαστε π.χ. ωραίος ως άνθρωπος που έχει σιγουριά ότι θα τον αγαπήσουν ή θα τον αποδεχτούν. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, επηρεάζεται από τον τρόπο που σας αντιμετώπισαν ή σας αντιμετωπίζουν τα κοντινά σας πρόσωπα, από την ώρα που γεννηθήκατε έως τώρα. Είναι γεγονός, ότι τα κοινωνικά πρότυπα για ένα αδύνατο σώμα, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας. Το ότι δεν μοιάζετε με τα ανορεξικά μοντέλα των διαφημίσεων , δεν σημαίνει ότι δεν «αξίζετε» ως άνθρωπος!

3. « Θέλω να αρέσω στον/στην σύντροφό μου»

Κίνητρο: Ο/Η σύντροφό σας, σας έχει εκφράσει την επιθυμία του να σας δει με λιγότερα κιλά και εσείς νιώθετε ότι είναι σημαντικό για την σχέση σας, να χάσετε βάρος.

Πόσο ισχυρό είναι: Είναι γνωστό, ότι όταν ερωτευόμαστε, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούμε, είναι το φαγητό. Είναι όμως αμφίβολο, εάν αυτός ο λόγος αρκεί για να σας στηρίξει μακροπρόθεσμα στην προσπάθειά σας.

Τροφή για Σκέψη: Η απώλεια βάρους, δεν ρυθμίζει με μαγικό τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν , ότι χάνοντας βάρος, θα είναι πιο είναι πιο ευτυχισμένοι στην σχέση τους και πιο επιτυχημένοι.

Τελικά, το πιο ισχυρό κίνητρο για να χάσετε βάρος είναι να αγαπήσετε τον εαυτό σας και το σώμα σας. Μέλημά σας είναι να φροντίστε το σώμα σας και να μην το πολεμήσετε! Αυτό χρειάζεται δουλειά, επιμονή, υπομονή και ο στόχος σας δεν θα είναι άπιαστος. Μην ξεχνάτε ότι, το πιο ισχυρό κίνητρο είναι η επιθυμία σας να αδυνατίσετε, προς όφελος του ίδιου σας του εαυτού!!! Είστε έτοιμοι;