18Απρ

φουντ Μπλόγκερ │ Ραπανάκια για τη όρεξη… και όχι μόνο!

Θρεπτική αξία, πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και χαμηλά σε θερμίδες!

Ένα από τα λαχανικά, με μεγάλη θρεπτική αξία τα ραπανάκια είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, χαμηλά σε θερμίδες, με θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Τα ραπανάκια έχουν συνδεθεί με την αύξηση της όρεξης, όμως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι συμβάλλουν στην καλύτερη διαδικασία της πέψης και στην καλύτερη λειτουργία της χολής και των νεφρών.

Πιο συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνης Α (έχουν υψηλή συγκέντρωση σε β-καροτένιο), βιταμίνης C, E και Β6, φυλλικού οξέος, χαλκού, ασβεστίου και φυτικών ινών. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και από άλλα διάφορα νοσήματα όπως της αθηροσκλήρωσης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα ραπανάκια δρουν θετικά στον οργανισμό γιατί η βιταμίνη Α που περιέχουν βοηθά στην β-καροτένιο Το β-καροτένιο (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Οι βιταμίνη C και Ε αντίστοιχα δρουν ενάντια στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες. Επιπλέον οι βιταμίνες αυτές μπορούν μειώσουν την εμφάνιση όγκων στο παχύ έντερο καθώς και το ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι βιταμίνες C και Ε σχετίζονται με ένα ένζυμο το οποίο εμποδίζει τα μόρια της LDL και HDL χοληστερόλης από την οξείδωση. Τέλος, οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συνταγή του μήνα με βάση τα ραπανάκια!

Σχετικά
Σαλάτα με μάραθο και ραπανάκια
Σούπα με αγγούρι και ραπανάκια