27Μαρ

ημερολόγιο Διατροφής │ 12 Συμβουλές διατροφής για να χάσεις βάρος!

Επειδή, «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», που λέει ο λαός μας, πάμε κατευθείαν στο «ψητό»!

 • Μην παραλείπεις το πρωινό σου!

Έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πρωινού βοηθά στον έλεγχο του βάρους! Κάποιοι παραλείπουν το πρωινό, επειδή πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος! Όμως στην πραγματικότητα, η παράλειψη του πρωινού, δεν βοηθά να χάσουμε βάρος και δεν είναι καλό για την υγεία μας, καθώς δεν λαμβάνουμε τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά!

 • Κατανάλωσε τακτικά γεύματα!

Αρκετοί πιστεύουν, ότι το να παραλείπουν γεύματα, θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί, ότι το να καταναλώνουμε τακτικά γεύματα (5 στο σύνολο) κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό! Επίσης, μειώνει τον πειρασμό να καταναλώσουμε σνακ, υψηλά σε λίπος και ζάχαρη.

 • Κατανάλωσε πολλά φρούτα και λαχανικά!

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, λίπος και υψηλά σε φυτικές ίνες. Τα παραπάνω, αποτελούν βασικά συστατικά για μια πετυχημένη απώλεια βάρους. Επίσης, περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων!

 • Γίνε πιο ενεργητική/ος

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η συχνή άσκηση είναι σημαντική για την απώλεια και διατήρηση του βάρους. Εκτός από το ότι η άσκηση, παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μπορεί να βοηθήσει στην καύση επιπλέον θερμίδων! Βρες μια δραστηριότητα που σου αρέσει και βάλε την, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου!

 • Πιες άφθονο νερό!

Αρκετοί, πολλές φορές μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα! Μπορεί να καταλήξεις να καταναλώνεις επιπλέον θερμίδες, όταν στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεσε είναι ένα ποτήρι νερό. Πρέπει να στοχεύσεις στο να  πίνεις περίπου έξι με οχτώ ποτήρια υγρών, κατά προτίμηση νερό, ημερησίως ή και περισσότερα, εφόσον γυμνάζεσαι.

 • Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες!

Οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτάτη/ος, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες, βρίσκονται μόνο σε φυτικές τροφές, όπως στα φρούτα, τα λαχανικά, την βρώμη, το πολύσπορο ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

 •  Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων!

Το να γνωρίζεις πώς διαβάζονται οι ετικέτες τροφίμων, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές και σωστές επιλογές, να διατηρείς υπό έλεγχο την ποσότητα θερμίδων, λίπους, αλατιού και ζάχαρης που καταναλώνεις. Χρησιμοποίησε τις θερμιδικές πληροφορίες, για να εντάξεις ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, στο ημερήσιο σου πρόγραμμα για απώλεια βάρους.

 •  Χρησιμοποίησε μικρότερο πιάτο!

Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μικρότερα πιάτα, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και να είναι χορτάτοι. Χρησιμοποιώντας μικρότερα πιάτα, μπορεί σταδιακά να συνηθίσεις να καταναλώνεις μικρότερες ποσότητες άρα λιγότερες θερμίδες, χωρίς να αισθάνεσαι το αίσθημα πείνας. Απαιτούνται περίπου 20Ꞌ λεπτά για το στομάχι, ώστε να ειδοποιήσει τον εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει!

 • Μην αποκλείεις τροφές!

Μην αποκλείεις καμία τροφή από το πρόγραμμα απώλειας βάρους, ιδιαίτερα τις τροφές που αγαπάς! Η απαγόρευση τροφών, θα σε κάνει να τις επιθυμείς ακόμη περισσότερο! Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να μην απολαύσεις μια αγαπημένη σου λιχουδιά, αρκεί να παραμείνεις στις ημερήσιες θερμίδες!

 • Μην αποθηκεύεις junk food

Προκειμένου να αποφύγεις τον πειρασμό, μην αγοράζεις και αποθηκεύεις τρόφιμα στο σπίτι, που δεν είναι υγιεινά, όπως διάφορα γλυκίσματα, πατατάκια, γλυκά ανθρακούχα ροφήματα κ.α. Αντιθέτως, προμηθεύσου υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς κ.α

 • Μείωσε το αλκοόλ!

Γνώριζες ότι ένα ποτήρι κρασί, μπορεί να περιέχει τόσες θερμίδες όσο και ένα κομμάτι σοκολάτα; ή  ένα ποτήρι μπύρα περιέχει τόσες θερμίδες όσες ένα σακουλάκι πατάκια; Με την πάροδο του χρόνου, το να καταναλώνεις αρκετό αλκοόλ, μπορεί να «συνεισφέρει» στην αύξηση του βάρους σου!

 • Προγραμμάτισε τα γεύματα σου!

Προγραμμάτισε τα  γεύματα σου κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας, ώστε να παραμείνεις εντός του υπολογισμού των θερμίδων, που καταναλώνεις.  Κάνε  μία λίστα με τα  ψώνια σου, αλλά μην ψωνίζεις όταν είσαι πεινασμένη/ος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει, σε παρορμητικές αγορές τροφών, υψηλών σε θερμίδες!