08Μαρ

Τσικνοπέμπτη: Η επόμενη ημέρα! Βότανα για την ανακούφιση της δυσπεψίας!

Νιώθεις ότι το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, θα φάς λίγο παραπάνω; Ε, δεν χάλασε και ο κόσμος! Την επόμενη ημέρα, ίσως «εμφανιστούν» τα συμπτώματα της χθεσινής διατροφικής ατασθαλίας, κάτι ενοχλήσεις, κάτι όχι και τόσο ευχάριστο, γενικότερα ίσως νιώθετε ένα αίσθημα δυσπεψίας!

Τα συμπτώματα της δυσπεψίας, είναι πόνος και δυσφορία στο επάνω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα, ανορεξία και το αίσθημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι γνωστές μας καούρες!

Θα σας προτείνω, ορισμένα εναλλακτικά φυσικά μέσα, για να ανακουφιστείτε, από τα συνήθη πεπτικά προβλήματα που προέρχονται από γρήγορη, «πρόχειρη» και μεγάλη κατανάλωση λιπαρών τροφών, οι οποίες διαταράσσουν τις συνήθειες και την ομαλή πεπτική λειτουργία του οργανισμού μας!

Διώξτε το φούσκωμα!

Τα πικρά βότανα βοηθούν στην ανακούφιση από τον μετεωρισμό.

Γλυκάνισο (έγχυμα). Οι σπόροι του γλυκάνισου, δρουν ως σπασμολυτικό και ως ήπιο καθαρτικό.

Δόση: 1 κουταλιά του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό, 2-3 φορές την ημέρα, πριν το φαγητό. Εναλλακτικά, μασήστε 5-6 σπόρους γλυκάνισου μετά το γεύμα.

 Αγκινάρα (αφέψημα). Παραδοσιακά, τα φύλλα της άγριας αγκινάρας είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες.

Δόση: 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό, το οποίο χωρίζετε σε τρεις δόσεις την ημέρα, πριν το φαγητό.

 Πικραλίδα (αφέψημα). Οι ρίζες και τα φύλλα της πικραλίδας δρουν μαλακτικά, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Δόση: 1/2 κουταλιά του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό, τρεις φορές την ημέρα, πριν το φαγητό.

Απαλλαγείτε από τις καούρες!

Οι καούρες είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα της δυσπεψίας. Τα παρακάτω αφεψήματα μπορούν να σας ωφελήσουν.

Mέντα (έγχυμα). H μέντα αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών και χαλαρώνει του μυς του εντέρου. Aνακουφίζει από τον πόνο του εντέρου, τον τυμπανισμό και τις καούρες. Δεν ενδείκνυται για άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική.

Δόση: σε 1 λίτρο νερό, βράστε 2-4 κουταλιές του γλυκού. Πίνετε 2-3 ποτήρια την ημέρα, πριν το φαγητό.

 Δυόσμος (αφέψημα). O δυόσμος έχει χαλαρωτική δράση και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου.

Δόση: το ίδιο όπως η μέντα

Σημαντική σημείωση:

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο οργανικό πρόβλημα (π.χ. έλκος, διαβρωτική γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κτλ) και το αίσθημα της δυσπεψίας δεν οφείλεται σε πλεονάζουσα κατανάλωση φαγητού, οφείλετε να αγνοήσετε το παραπάνω κείμενο και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας! Κρίνεται απαραίτητο, να επισκεφτείτε ένα γαστρεντερολόγο εάν αυτές οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν. Οι παραπάνω πληροφορίες δεν αντικαθιστούν τις ιατρικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών δυσλειτουργιών. Δεν φέρω καμία ευθύνη, για παρανόηση του παραπάνω υλικού από τους αναγνώστες εάν προϋπάρχει -με οποιονδήποτε τρόπο- κάποιο οργανικό πρόβλημα!