06Μαρ

The BBQ Project: 7 συμβουλές διατροφής για τα ψησίματά σας!

Σε αυτό το άρθρο θα βρείς εύκολες συμβουλές διατροφής ώστε να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες και όχι μόνο!

Όχι… Δεν θα κάνουμε «εκπτώσεις» στη γεύση αλλά ούτε και στην ποιότητα!

  1. Αντικατέστησε την μαγιονέζα με μουστάρδα!

Είναι καλύτερα να αποφεύγεις τις  κρεμώδης σάλτσες,  που περιέχουν σαν βάση τους την  μαγιονέζα, διότι  έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Αντί για μαγιονέζα, μπορείτε να προσθέσεις στο αγαπημένο σου μπάρμπεκιου, μουστάρδα με γιαούρτι και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο. Αυτός ο συνδυασμός, πέρα από την υπέροχη γεύση, περιέχει λιγότερα λιπαρά & θερμίδες, αποτελεί μία καλή πηγή πρωτεϊνών, έχει ευεργετικά προβιοτικά και  είναι καλή πηγή ασβεστίου(Ca).

Αν δεν είσαι λάτρης του γιαουρτιού, μπορείς να προσθέσεις μαζί με την μουστάρδα, ελαιόλαδο, λεμόνι ή βαλσάμικο ξύδι και μερικά φρέσκα βότανα, που δίνουν επιπλέον γεύση.

  1. Αντικατέστησε την σάλτσα μπάρμπεκιου με μεξικάνικη σάλτσα «salsa»!

Η  σάλτσα μπάρμπεκιου περιέχει αρκετή ζάχαρη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου, περιέχει  ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 213 mg νατρίου. Μπορείς να την αντικαταστήσεις με μία μεξικάνικη σάλτσα (salsa), που περιέχει λαχανικά όπως είναι η ντομάτα, το κρεμμύδι, να προσθέσεις τσίλι, ρίγανη, κοκκινοπίπερο και ελαιόλαδο. Ότι πρέπει για να κάνεις «turbo» τον μεταβολισμό σου!

  1. Αντικατέστησε το βούτυρο με χυμό λάιμ!

Αν σου αρέσει να ψήνεις καλαμπόκι, είναι προτιμότερο να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις βούτυρο διότι θα προσθέσει θερμίδες και λίπος στο γεύμα σου. Αντί  αυτού, μπορείς να επιλέξεις μια πρέζα θαλασσινό αλάτι ή μοσχολέμονο (lime) ή φυσικό χυμό λεμονιού!

  1. Φτιάξε σπιτικά μπιφτέκια με την προσθήκη μανιταριών!

Ξεκινώντας από την επιλογή του κατάλληλου κομματιού κρέατος (κυρίως μοσχάρι), μπορείς να προσθέσεις μανιτάρια, με αποτέλεσμα το γεύμα σου, να έχει μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος,  υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και καθόλου χοληστερίνη!

  1. Αντικατέστησε το κόκκινο κρέας με ψάρι!

Δοκίμασε να ψήσεις στα κάρβουνα, σολομό ή τόνο ή κάποιο άλλο ψάρι της αρεσκείας σου. Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Γνωρίζουμε άλλωστε, ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει την δημιουργία  φλεγμονής στο σώμα μας  και οδηγεί στην βλάβη των ιστών.

  1. Αγόρασε κρέας από το κρεοπωλείο της γειτονιάς σου!

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζεις για την αγορά του κρέατος και εκτός και αν προέρχεσαι από οικογένεια  κρεοπωλών, είναι δύσκολο να γνωρίζεις τα πάντα γύρω από το κρέας. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αγοράζεις κρέας από τον κρεοπώλη της γειτονιάς σου που εμπιστεύεσαι και έτσι, θα αποφύγεις την αγορά κρέατος κακής ποιότητας που είναι βλαβερό για την υγεία σου.

  1. Μην ξεροψήνεις (καίς) το κρέας σου!

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κατά τη διαδικασία που ψήνεις ένα κομμάτι κρέας, αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες. Αυτές οι ενώσεις παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια. Όταν  λοιπόν κάνεις μπάρμπεκιου φρόντισε να μην ξεροψήνεις  τα τρόφιμα.