26Φεβ

φουντ Μπλόγκερ │ Εσύ γνωρίζεις…τι είναι το seitan;

Αν και στους Vegan είναι γνωστό, στο ευρύ κοινό είναι μια λέξη που σήμερα θα βρει την εξήγησή της!

1

Το seitan, είναι ένα υποκατάστατο κρέατος, για όσους επιθυμούν, να απομακρύνουν το κρέας από τη διατροφή τους, το οποίο φτιάχνεται από σιτάρι και πιο συγκεκριμένα, από τη γλουτένη του σιταριού και νερό.

Όταν μαγειρεύεται, η όψη και η υφή του, μοιάζει εκπληκτικά με αυτή του κρέατος, γι’ αυτό και το υποκαθιστά με επιτυχία, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη σε όσους απέχουν από το κρέας.

2

Πολλά εστιατόρια με ασιατική κουζίνα, το σερβίρουν ως χορτοφαγικό κρέας, ενώ οι τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί είναι πολλοί: τηγανητό, βραστό, στο φούρνο, στα κάρβουνα, ως φιλέτο, ως μπιφτέκι κ.α.

Το seitan παρασκευάζεται εύκολα, είτε με αλεύρι ολικής άλεσης, είτε με γλουτένη σίτου, αφαιρώντας όλο το άμυλο, με τη βοήθεια του νερού. Παρ’ όλο που δεν είναι τόσο δημοφιλές, όσο το τόφου, φαίνεται πως κερδίζει συνεχώς έδαφος, ειδικά σε εστιατόρια που προωθούν, μια πιο χορτοφαγική άποψη!

3

Από την άλλη, λόγω του ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, η κατανάλωση του seitan για πολλούς είναι απαγορευτική, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι η υψηλή κατανάλωση μιας αλλεργιογόνου πρωτεΐνης, μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη πιο σοβαρών μορφών αλλεργίας ή δυσανεξίας στη γλουτένη.

Πηγή