18Ιαν

Μήλα Vs Καφεΐνης: Πώς μπορούν τα μήλα να σε κρατήσουν ξύπνιο!

Όπως λέει το παλιό ρητό, «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Αυτό το φρούτο είναι γνωστό για τη βιταμίνη C που περιέχει, για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και για τις «θρυλικές» του ικανότητες στο καλόπιασμα των παιδιών  από τους δασκάλους τους. Αλλά τι άλλο μπορεί να κάνει το «πανίσχυρο» μήλο; Ύστερα από πολλές δεκαετίες που χρησιμοποιούμε το μήλο για να διώξουμε το κρυολόγημα, το φρούτο αυτό έχει αποδειχθεί κάτι παραπάνω από μια υγιεινή τροφή. Μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις  ξύπνιος. Ναι, σωστά διάβασες! Το μήλο, έχει παρόμοιες ιδιότητες με αυτές του καφέ.

Περιέχουν τα μήλα καφεΐνη;

Όχι, καθόλου! Τα μήλα ως φρούτα δεν περιέχουν καφεΐνη. Περιέχουν ωστόσο 19γρ. ζάχαρης – φυσικής ζάχαρης (φρουκτόζη)  – που είναι πολύ πιο υγιεινή από τα 4γρ. ζαχαρίνης που βάζεις στον καφέ σου. Έτσι, παρά τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης, το να φας ένα μήλο είναι μια πολύ πιο υγιεινή εναλλακτική, από το να πιεις καφέ. Τα σάκχαρα του είναι ο κύριος λόγος που τα μήλα έχουν παρόμοιες επιδράσεις με την καφεΐνη.

Οι βιταμίνες από τα μήλα, και συγκεκριμένα από τη φλούδα, αποδεσμεύονται σταδιακά μέσα στο σώμα κάνοντάς σε να νιώθεις πιο ξύπνιος. Δεν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα ενέργειας, ούτε αυξομειώσεις της διάθεσης. Η επίδραση φεύγει σταδιακά, ακριβώς όπως ξεκίνησε. Με αυτό το επιχείρημα όμως, οποιοδήποτε υγιεινό σνακ θα μπορούσε να καταπολεμήσει την υπνηλία. (Τα σνακ βέβαια, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή πλούσια σε λιπαρά  έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα). Τότε, γιατί τα μήλα; Τι περιέχουν που δεν το έχουν οι άλλες υγιεινές τροφές;

Η  πηγή έγκυρων διατροφικών πληροφοριών, μου πρόσφερε αρκετές πιθανές απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση:

  1. Στην πραγματικότητα στο μήλο, σε ξυπνάει το τραγάνισμα.
  2. Η απαλή μυρωδιά του μήλου ξυπνάει φυσικά το σώμα.
  3. Περιέχει φυσική γλυκόζη.

Η σωστή απάντηση είναι λόγω  της περιεκτικότητα του σε γλυκόζη. . Η διαδικασία πέψης της γλυκόζης (φυσικών σακχάρων) βοηθά στο να ξυπνήσει το σώμα και μετά να διατηρηθεί  η ενέργεια  για αρκετό διάστημα.

Όμως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κάτω από αυτόν τον ορισμό οποιαδήποτε υγιεινή τροφή θα μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Τότε πώς πήραν τα μήλα όλη τη δόξα; Μήπως επειδή περιέχουν λιγότερη φυσική ζάχαρη; (Μια μεσαία μπανάνα περιέχει 12γρ. ενώ το πορτοκάλι 23γρ. ζάχαρης.) Ή μήπως είναι η εμπειρία του συνδυασμού των διαφορετικών αισθήσεων που επιτυγχάνεται όταν τρώγεται ένα μήλο; (Πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσες μια μπανάνα να είναι τραγανή;) Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτό δουλεύει!

Και παρόλο που το μήλο μπορεί να μην αντικαταστήσει την καθημερινή σου ιεροτελεστία του καφέ, προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική ώστε να παραμείνεις σε εγρήγορση. Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώθεις λίγο κουρασμένος ή που θα χρειάζεσαι μια έξτρα δόση ενέργειας, άφησε τον καφέ και δοκίμασε μια φρουτοσαλάτα με κύριο φρούτο το μήλο!