22Δεκ

ημερολόγιο Διατροφής │ Διατροφή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων!

Οι γιορτές έφτασαν και το ερώτημα που συνήθως τίθεται  είναι, πως θα περάσουμε πιο ανώδυνα αυτές τις ημέρες τρώγοντας διάφορα φαγητά και γλυκίσματα, ώστε να μην αυξήσουμε το βάρος μας!

Είναι γνωστό, ότι κατά την  διάρκεια των εορτών αυξάνεται η προσέλευση ασθενών  στα νοσοκομεία από εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρίτιδα, έλκος  δηλαδή νοσήματα που συνδέονται με την κακή και  υπερβολική διατροφή!

Έτσι, κρίνεται σκόπιμο να αναφέρω συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το βάρος σου και να παραμείνεις υγιής κατά την περίοδο των εορτών!

  1. Η γαλοπούλα, ως γνωστό, έχει την τιμητική της θέση στο γιορτινό μας τραπέζι. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι 100γρ. γαλοπούλα περιέχει 9,2γρ. κορεσμένο λίπος, 1,3 πολυακόρεστο λίπος και 101γρ. χοληστερόλη. Οι θερμίδες της όμως εξαρτώνται από την γέμισή της και μία καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε λαχανικά (αρακά, καρότο, λαχανάκια Βρυξελλών) που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φτωχά σε λιπαρά.
  2. Μην πηγαίνεις ποτέ στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένη/ος. Ακολούθησε από το πρωί τα γεύματα σου κανονικά, ώστε το  βράδυ να καταναλώσεις κανονική μερίδα  φαγητού. Ένα καλό τρικ για να μην καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα φαγητού είναι να βάλεις αρκετή σαλάτα στο πιάτο σου και να ξεκινήσεις με αυτήν.
  3. Να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και να προτιμήσεις 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί.
  4. Να πιείς αρκετό νερό πριν το φαγητό ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του κορεσμού.
  5. Όσο αφορά τα γλυκά, το μελομακάρονο έχει τις λιγότερες θερμίδες, ακολουθούν οι δίπλες και τέλος ο κουραμπιές. Αυτό που πρέπει να τονιστεί, δεν είναι τόσο η ζάχαρη που εμπεριέχεται στα παραπάνω γλυκά όσο το λίπος . Μην ξεχνάμε ότι 1 γρ. ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες ενώ 1 γρ. λίπους αποδίδει 9 θερμίδες.
  6. Την επομένη από κάθε λουκούλλειο γεύμα, περιόρισε το φαγητό και προτιμήστε επιλογές όπως ψητό κρέας με πράσινη σαλάτα.
  7. Πες “όχι” στα συχνά & περιττά κεράσματα! Το ξέρω είναι δύσκολο αλλά πρέπει να δείξεις χαρακτήρα!

Ελπίζω, οι παραπάνω συμβουλές να σε βοηθήσουν να απολαύσεις διάφορα εδέσματα χωρίς στερήσεις  και να χαρείς τις διακοπές των εορτών!

Καλές και γευστικές αποδράσεις!