21Δεκ

«Crash Test» σε 3 Χριστουγεννιάτικα γλυκά…και έχω αποτέλεσμα!

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και ήδη στα σπίτια μας έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα νόστιμα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα! Τρία από τα πιο κλασικά γλυκά της περιόδου που διανύουμε, είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες.  Ας μην γελιόμαστε, όλοι θα φάμε το «κατιτίς» παραπάνω αυτή την περίοδο! Αυτό όμως, δεν αναιρεί τον βασικό κανόνα του «παν μέτρον άριστον»!

Ας δούμε λοιπόν, ποιά τα θετικά και αρνητικά αυτών των γλυκισμάτων:

 #1 Crash test με το Μελομακάρονο:

Ένα μελομακάρονο (60γρ.) αποδίδει περίπου 150-200 θερμίδες.

Τα θετικά: Περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και κανέλα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, αιθέρια έλαια κανέλας).

Τα αρνητικά: Αποδίδει αρκετές θερμίδες (οι μισές από το ελαιόλαδο) και οι υπόλοιπες θερμίδες, είναι από τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι).

#2 Crash test με τον Κουραμπιέ:

Ένας κουραμπιές (50γρ.) αποδίδει περίπου 120-180 θερμίδες

Τα θετικά: Περιέχει αμύγδαλα (μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά).

Τα αρνητικά: Αποδίδει αρκετές θερμίδες, χρησιμοποιούνται απλά σάκχαρα (ζάχαρη ζύμης και άχνη) καθώς έχει και  κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη (από το βούτυρο).

 #3 Crash test με τις Δίπλες:

Μια δίπλα (40γρ.) αποδίδει περίπου 85-120 θερμίδες

Τα θετικά: Περιέχει φυτικά έλαια, καρύδια, κανέλα (πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά, αιθέρια έλαια κανέλας).

Τα αρνητικά: Αποδίδει αρκετές θερμίδες, χρησιμοποιούνται απλά σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι), έχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη (από τα αυγά).

And the winner is…

Αν και τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία δίνουν στα μελομακάρονα ένα ελαφρύ προβάδισμα, ο κανόνας  της ισορροπημένης διατροφής προστάζει πως δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές! Γευτείτε ένα γλυκό πειρασμό πάντα με μέτρο και χαρείτε με τους δικούς σας ανθρώπους αυτές τις τόσο ιδιαίτερες ημέρες, χωρίς όμως υπερβολές!

Καλές γιορτές!