16Νοέ

ημερολόγιο Διατροφής | «Φάρμακο» το λάδι της Μεσσηνίας!

Έρευνα επιστημόνων, αποδεικνύει ότι το λάδι της κορωνέϊκης ελιάς αλλά και το βιολογικό ελαιόλαδο της Σαϊδώνας στη Μάνη, περιέχουν πλούσια φαρμακευτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι της κορωνέϊκης ελιάς είναι αρκετά υψηλή, αλλά και ότι η ποσότητα των ουσιών αυτών στο λάδι του Δήμου Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο. Αυτό οφείλεται, σε πολλούς και σύνθετους λόγους, όπως στις κλιματολογικές συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία, στη φροντίδα ενδεχομένως των καλλιεργητών και των ελαιοτριβείων κ.λ.π.

Επίσης από την έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εποχή που η ελιά έχει τις περισσότερες πολυφαινόλες είναι το διάστημα από τις 15 Δεκέμβρη μέχρι τις 10 Γενάρη, δηλαδή τη συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να γίνεται το λιομάζωμα και η έκθλιψη του ελαιοκάρπου, ώστε να είναι το λάδι πλουσιότερο σε υγειοπροστατευτικά συστατικά.

Ο καθηγητής κ. Προκόπης Μαγιάτης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη μελέτη και να πιστοποιηθούν τα λάδια ως προς τα φαρμακευτικά τους συστατικά. «Όλα τα λάδια δεν είναι ίδια, όσον αφορά τα συγκεκριμένα δραστικά συστατικά, άρα αυτό που χρειάζεται είναι να γίνεται πιστοποίηση, αν θέλει κανείς να επικαλείται μια δράση σχετική με την υγεία». Όπως τόνισε, σύντομα αναμένεται να ισχύσει ο νέος κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιβάλει την αναγραφή των συστατικών στη συσκευασία. «Σε λίγο θα το επιβάλει η νομοθεσία και θα πρέπει να τρέξουμε για να μην είμαστε για μία ακόμη φορά ουραγοί», σημείωσε.