31Οκτ

Τα καρότα δεν αφορούν μόνο τον Bugs Bunny! 8 διατροφικά τους οφέλη!

Τα καρότα αυτή την περίοδο βρίσκονται στην εποχή τους! Πρέπει όλοι μας να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά και διατροφικά του οφέλη! Μην ξεχνάτε ότι, μπορείτε να τα καταναλώσετε και ως χυμό!

Ο χυμός τους, είναι πολύ υγιεινός και έχει μεγάλη θρεπτική αξία! Τα καρότα είναι γνωστά για το πορτοκαλί τους χρώμα, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων! Μπορείτε να τα βρείτε σε αποχρώσεις του μωβ, κίτρινου, λευκού και κόκκινου.

Παίρνουν το χρώμα τους από τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή, ένα από αυτά είναι το β-καροτένιο. Η β-καροτίνη είναι ζωτικής σημασίας, προστατεύει το δέρμα, τα μάτια, την γενικότερη υγεία, καταπολέμα τις ελεύθερες  ρίζες, που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μορφές χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες!

Τα καρότα είναι «πλούσια» σε βιταμίνες Α, C, D, E και Κ, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, νάτριο, βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα, αμινοξέα κ.α. Συχνά τα καρότα, θεωρούνται – και είναι – «πρεσβευτές» της υγιεινής διατροφής!

Ας δούμε παρακάτω, τα 8 κυριότερα διατροφικά οφέλη των καρότων! Bugs Bunny Knows!!!You?

  •  Καρκίνος, τα καροτενοειδή έχουν δείξει να έχουν αντικαρκινική δράση, λόγω της αντιοξειδωτική δύναμη τους στη μείωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Πλούσια, σε βήτα-καροτίνη, μπορούν να παίξουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου του προστάτη!
  • Λευχαιμία, σκοτώνουν τα κύτταρα της λευχαιμίας και αναστέλλουν την εξέλιξη τους!
  • Όραση, η βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη, θα αποκαταστήσει την όρασή σας, ιδιαίτερα την νυχτερινή!
  • Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το βάρος σας, τα καρότα μπορούν να σας «κόψουν» την όρεξη, με λιγότερες θερμίδες!
  • Βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και μπορούν να είναι ευεργετικά για την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα! Η βιταμίνη Β και Κ βοηθούν στην πήξη του αίματος, ενώ ένα καρότο «δίνει» περίπου το ένα δέκατο (1/10) της βιταμίνης Κ που χρειάζεστε καθημερινά!
  • Προάγουν την υγεία των πνευμόνων, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις κακές συνέπειες του καπνίσματος!
  • Ανόργανα άλατα στα καρότα, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας και της φθοράς των δοντιών!
  • Θα σας βοηθήσουν, εφόσον διανύεται περίοδο εγκυμοσύνης ή είστε μητέρα που θηλάζει, να εμπλουτίσετε το γάλα σας, με τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Αυτά τα λίγα, σχετικά με τα καρότα! Θα μπορούσα να σας γράψω «άπειρες» σελίδες! Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να σας κουράσω!

Όπως εύκολα συμπεραίνετε, επιβάλετε να τα εντάξετε στην διατροφή σας! Φάτε τα ωμά, βάλτε τα σε smoothie, στο φαγητό σας και γενικά βρείτε «εύκολους» και «διασκεδαστικούς» τρόπους για εσάς και τα παιδιά σας!!!