23Οκτ

ημερολόγιο Διατροφής │ Παραδοσιακά ψωμιά άλλων λαών!

Παλιά όσο και η ιστορία του ανθρώπου, το ψωμί (άρτος) εμφανίζεται πρώτη φορά ως λέξη στη Γραμμική Β’ αλλά και στα αρχεία της αρχαίας Πύλου & των Μυκηνών.

Στην χώρα μας, οι άνθρωποι έτρωγαν το ψωμί που παρασκεύαζαν οι ίδιοι, από αλεύρι της περιοχής τους και αναλόγως την χρονική περίοδο.

Το πιο συνηθισμένο ήταν το σταρένιο ψωμί και φυσικά παραμένει μέχρι και σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφικές συνήθειες των λαών διαμορφώθηκαν όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, χάρη στην διασταύρωση πολιτισμών. Έτσι οι Ινδοί φτιάχνουν επίπεδα ψωμιά από όσπρια όπως π.χ. φακές, ρεβύθια, οι Άραβες τρώνε την αραβική πίτα ενώ οι κάτοικοι στην κεντρική & ανατολική Ευρώπη φτιάχνουν ψωμιά από μείγμα δημητριακών όπως π.χ. την γαλλική μπαγκέτα, το μπριός, το γερμανικό pumpernickel.Στην πέρα όχθη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί έχουν όλα τα είδη ψωμιού που έφεραν μαζί τους οι άποικοι όπως π.χ. το μπέιγκελ, την τορτίγια (Μεξικάνικη επιλογή), τα ψωμάκια του burger, το ψωμί από καλαμπόκι.

Βέβαια, υπάρχουν και χώρες που το ψωμί ήταν άγνωστη έννοια διότι τα δημητριακά κάλυπταν αυτή την ανάγκη και τρώγονταν με διάφορους τρόπους. Όπως και στην Ασία, όπου το ρύζι παίζει το ρόλο του ψωμιού.