19Ιούν

ημερολόγιο Διατροφής │ Παγωτό: Ο «Βασιλιάς» του καλοκαιριού!

Είναι τροφή με πλούσια θρεπτική αξία. Μύθος ή αλήθεια; 

Το βασικό συστατικό του παγωτού είναι το γάλα. Αυτό μπορεί να είναι πλήρες, ημι-αποβουτυρωμένο, νωπό, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο. Επίσης, περιέχει αυγό, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, ζάχαρη και γλυκαντικά. Χρησιμοποιούνται επίσης γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και χρώματα που συντελούν στη βελτίωση της γεύσης και της ρευστότητας του παγωτού.

Παρόλο που το παγωτό έχει πλούσια θερμιδική αξία, είναι αρκετά παρεξηγημένο, αφού από πολλούς θεωρείται πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Ως τροφή περιέχει φωσφόρο, μαγνήσιο, λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E,), βιταμίνη C όπως επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6, Β12). Τα 100gr παγωτού προσδίδουν περίπου 100-200 mg ασβεστίου δηλαδή περίπου το 10% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός.

Όσον αφορά την θερμιδική του αξία κυμαίνεται μεταξύ 90-350 θερμίδες τα 100γρ. ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε λιπαρά. Αν σκεφτεί κανείς πως άλλα γλυκά όπως το κρουασάν ή τα μπισκότα έχουν διπλάσια θερμιδική αξία, τότε μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι το παγωτό δεν αποτελεί την πλέον υψηλή θερμιδική επιλογή. Σε ποσότητα 2 μερίδων των 100-120γρ. σε εβδομαδιαία βάση, η κατανάλωση παγωτού είναι ασφαλής για τη διατήρηση του βάρους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Βέβαια, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καλό είναι να καταναλώνουν παγωτό μία φορά την εβδομάδα. Τα παγωτά με τις λιγότερες θερμίδες είναι η γρανίτα, το σορμπέ και τα παγωτά με 0% ζάχαρη και λιπαρά. Συνεπώς, το παγωτό αποτελεί τροφή με πλούσια θρεπτική αξία, αρκεί να καταναλώνετε με μέτρο!