23Απρ

ημερολόγιο Διατροφής | Λιπαρά ψάρια vs Κόκκινο κρέας!

Σκοπός της μελέτης ήταν να συγκρίνει τις επιδράσεις δύο ειδών διαιτών, μιας πλούσιας σε λιπαρά ψάρια και μιας άλλης πλούσιας σε κόκκινο κρέας, στο λιπιδαιμικό προφίλ, το οξειδωτικό στρες, το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ινσουλινοαντίσταση σε νεαρές γυναίκες με έλλειψη σιδήρου.

Μια δίαιτα που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών αυξάνει την ινσουλινοευαισθησία  των γυναικών με έλλειψη σιδήρου, συγκριτικά με μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρόσληψης των ω-3 λιπαρών οξέων σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες έχουν συχνά αναφερθεί, αλλά πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών στο μεταβολισμό της γλυκόζης και τον κίνδυνο για διαβήτη είναι ελάχιστες.

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε δύο χρονικές περιόδους των οκτώ εβδομάδων. Οι δίαιτες που εφαρμόστηκαν διέφεραν μόνο ως προς την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά ψάρια και κόκκινο κρέας (τέσσερις μερίδες την εβδομάδα).

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 νεαρές γυναίκες με έλλειψη σιδήρου και φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ. Προσδιορίστηκαν το λιπιδαιμικό προφίλ (ολική, LDL- και HDL-χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), γλυκόζη νηστείας, ινσουλίνη νηστείας και παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής. Τα επίπεδα ινσουλίνης και η ινσουλινοαντίσταση μειώθηκαν σημαντικά με τη δίαιτα που ήταν πλούσια σε λιπαρά ψάρια.
Επίσης, με τη συγκεκριμένη δίαιτα αυξήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης. Οι υπόλοιπες παράμετροι δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ειδών διαιτών.

Μια αύξηση στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών οδηγεί αντίστοιχα σε βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας σε νεαρές γυναίκες με έλλειψη σιδήρου. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην παροχή συμβουλών διατροφής σε αυτόν τον πληθυσμό.