24Μαρ

ιστορίες της Κουζίνας | Παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Παραδοσιακά την ημέρα του Ευαγγελισμού, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, σε κάθε σπίτι μπαίνει τηγάνι για παστό μπακαλιάρο που συνοδεύεται φυσικά από σκορδαλιά!

Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ απλός, όμως το πιο βασικό είναι το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου. Γι’αυτό χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες και τρεις φορές πρέπει να αλλάξει το νερό.

Υλικά που θα χρειαστείς για τον μπακαλιάρο:

2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
1 κουτί μπύρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
Αλάτι και άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
Λάδι για το τηγάνισμα

Υλικά για τη σκορδαλιά:

1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι

Πώς να τον φτιάξεις:

Μπακαλιάρος:

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξαρμυρίζεις τον μπακαλιάρο: τον κόβεις σε μερίδες, τον ξεπλένεις καλά από το αλάτι και τον βάζεις σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζεις τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες.

Στραγγίζεις τον μπακαλιάρο και τον βάζεις στο ψυγείο. Ρίξε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και πρόσθεσε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να επιτύχες έναν πηχτό χυλό. Πρόσθεσε τη μαρέγκα και ανακάτεψε απαλά. Τον φυλάς στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνεις αρκετό λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάς μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό και τα ρίχνεις στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζεις και από την άλλη. Στη συνέχεια τα βγάζεις και τα βάζεις σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σέρβιρέ τα ζεστά.

Για τα πιτσιρίκια της παρέας μπορείς πριν το τηγάνι να μαδήσεις τον μπακαλιάρο και να φτιάξεις κροκέτες.

Σκορδαλιά:

Αφαιρείς την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζεις για 15′ – 20′ λεπτά. Το στραγγίζεις και το τρίβεις με τα χέρια σου. Βάλε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάς να γίνουν αλοιφή. Τη βάζεις σε μπολ και προσθέτεις το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Πάτα καλά με πιρούνι. Φύλαξέ την στο ψυγείο και την σερβίρεις δροσερή. Αν θέλεις να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής την χτυπάς όλη στο μπλέντερ.

Σημείωση: Υπάρχουν και άλλοι δυο τρόποι για την σκορδαλιά, αρκεί στην θέση του ψωμιού να βάλετε καρύδι ή πατάτα!

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!

Πηγή: Patrasevents.gr



Share This Story, Choose Your Platform!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email