Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για ένα πετυχημένο barbecue!
Το μενού στο bbq μπορεί να είναι υγιεινό και γευστικό αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια για να γίνει καλύτερο. Διάβασε μυστικά για να «απογειώσεις» και να μείνει αξέχαστο το τελικό αποτέλεσμα!
Στο επόμενο bbq που θα προγραμματίσεις, εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου, ακολουθώντας απλές συμβουλές και προσφέροντας παράλληλα, μια ποικιλία προσεγμένων γευστικών επιλογών!
Διάλεξε το σωστό κομμάτι κρέατος
Κάθε είδος και κάθε κομμάτι κρέας δεν έχει την ίδια διατροφική αξία. Διάλεξε εκείνο με τα λιγότερα λιπαρά, όπως το στήθος του κοτόπουλου αντί για το μπούτι του, ή ένα λουκάνικο γαλοπούλας ή κοτόπουλου, αντί για το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο. Έτσι, θα εξοικονομήσεις θερμίδες, χωρίς να χάσεις την γεύση.
Πρόσεξε τις μερίδες
Έχεις πολλά πιάτα στο τραπέζι: κρεατικά, συνοδευτικά, σαλάτες και επιδόρπιο, έτσι ώστε το κρέας να μην είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Θυμήσου ότι η ποσότητα του κρέατος ή του ψαριού που θα σερβίρεις σε κάθε πιάτο δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης σου και με όλα τα υπόλοιπα πιάτα είναι σίγουρο ότι οι καλεσμένοι σου δε θα φύγουν πεινασμένοι.
Ψήσε ψάρι
Το ψάρι είναι πάντα μια πολύ καλή επιλογή για να το ψήσεις στα κάρβουνα. Με εσωτερική θερμοκρασία στους 62 βαθμούς Κελσίου, το ψάρι θα διατηρήσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά – κυρίως τα Ω3 λιπαρά που βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και της καρδιοπάθειας. Αν επιλέξεις θαλασσινά, θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα όταν το κέλυφός τους ανοίξει.
Ψήσε προσεκτικά
Κάθε κρέας έχει τη δική του θερμοκρασία ψησίματος: αν προτιμήσεις να ψήσεις μπιφτέκια, να θυμάστε ότι ο κιμάς (χοίρινος ή μοσχαρίσιος) θεωρείται ψημένος όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 71 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα ακεραία κομμάτια κρέατος, όπως οι μπριζόλες και τα παϊδάκια, θεωρούνται ψημένα στους 62 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποίησε ένα ψηφιακό θερμόμετρο για να διασφαλίσεις την σωστή θερμοκρασία.
Ψήσε κάτι διαφορετικό!
Κατέπληξε τους καλεσμένους σου, ψήνοντας μία φριτάτα, μία κεσαντίγια ή απλά μία πίτσα. Ρίξε το ζυμάρι της πίτσας στα κάρβουνα, κόψε επάνω του φρέσκα λαχανικά και κομματάκια τριμμένο τυρί και περιμένετε μέχρι η ζύμη να είναι τραγανή και το τυρί να λιώνει.
Επέλεξε το «σωστό» μαρινάρισμα
Οι μαρινάδες είναι γευστικές, αλλά συχνά πολυθερμιδικές και ιδιαίτερα αλατισμένες. Προτίμησε να φτιάξεις μια μαρινάδα με βάση το χυμό του λεμονιού, τη μελάσα, τη σόγια ή ακόμα και τον ζωμό του κοτόπουλου αντί για λάδι. Αν θέλεις να έχει μια πιο κρεμώδη υφή, χρησιμοποιήστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Ψήσε λαχανικά
Ρίξε λαχανικά εποχής ή σπαράγγια, μελιτζάνες, μανιτάρια στη σχάρα, προσθέστε ελαιόλαδο, λίγα φρέσκα μυρωδικά και άφησε τα εκεί μέχρι να μαλακώσουν.
Προσοχή στα πουλερικά
Όλοι γνωρίζουμε πια ότι τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται πάντα πολύ καλά. Το κοτόπουλο στα κάρβουνα γίνεται υπέροχο και λαχταριστό. Αν χρησιμοποιήσεις κομμάτια με κόκαλο, πρέπει να σιγουρευτείς ότι έχουν ψηθεί πολύ καλά, ακόμα και το κρέας που ακουμπά στο κόκαλο, ενώ για λιγότερες θερμίδες φρόντισε απλά να αφαιρέσεις την τραγανή πέτσα μόλις το ψήσεις. Μην βγάλεις την πέτσα πριν το ρίξεις στα κάρβουνα γιατί κάτι τέτοιο θα «στεγνώσει» το κρέας. Η εσωτερική θερμοκρασία ενός καλοψημένου κοτόπουλου είναι 74 βαθμοί Κελσίου.
Προτίμησε ψητές πατάτες αντί για τηγανητές
Οι πατάτες στο αλουμινόχαρτο είναι μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσετε τα κρεατικά στη σχάρα. Κόψε μερικές πατάτες, αφήνοντας τη φλούδα επάνω, ρίξε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μερικά φρέσκα μυρωδικά και λίγο αλάτι και τύλιξε τες μέσα σε αλουμινόχαρτο και πάνω στη σχάρα έως ότου να είναι μαλακές στο εσωτερικό και τραγανές στο εξωτερικό τους.
Social media