23Οκτ

ημερολόγιο Διατροφής | Φρούτα ή λαχανικά; Γνωρίζεις τη διαφορά;

Σύμφωνα με τους βοτανολόγους (είναι αυτοί που μελετούν τα φυτά), το φρούτο είναι το μέρος του φυτού που αναπτύσσεται από ένα λουλούδι. Είναι, επίσης, το μέρος του φυτού που περιέχει τους σπόρους. Τα υπόλοιπα μέρη του φυτού θεωρούνται λαχανικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα κοτσάνια, τα φύλλα, τις ρίζες, ακόμα και τα μπουμπούκια.

Από γαστρονομικής πλευράς, τα λαχανικά είναι λιγότερο γλυκά – ή πιο αλμυρά – και σερβίρονται ως μέρος του κυρίως πιάτου. Τα φρούτα είναι πιο γλυκά και συνήθως σερβίρονται ως επιδόρπιο ή σνακ. Τα φρούτα και τα λαχανικά εξίσου μπορούν να γίνουν χυμοί για ένα δροσιστικό ρόφημα. Μερικά φρούτα είναι «σιτηρά», ή «ξηροί καρποί», ή «σπόροι» και σερβίρονται ανάλογα.

Διατροφικά μιλώντας, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι παρόμοια. Σε σύγκριση με τα ζωικά προϊόντα, (γενικά) είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και λίπος, αλλά υψηλότερα σε φυτικές ίνες. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία. Και φυσικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μία μερίδα (μισό φλιτζάνι) φρούτων – των περισσότερων φρούτων – έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από μία μερίδα λαχανικών. Εξαιρέσεις αποτελούν τα αμυλώδη λαχανικά, όπως οι πατάτες ή τα παντζάρια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ξεκίνησε μια προβολή με τίτλο ”5-a-day” που σκοπό είχε να τονιστεί η προσπάθεια να καταναλώνουμε 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως. Η ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά αποτελεί μια βασική παράμετρο για να λάβουμε όσο γίνεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αυτό επειδή κάθε φρούτο και λαχανικό, έχει τα δικά του ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι η λιγοστή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παίζει σημαντικό ρόλο στις καρδιαγγειακές ασθένειες, την υψηλή πίεση, τα εγκεφαλικά και τον διαβήτη.

Φρούτα και λαχανικά λοιπόν…

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα! Παρόλα αυτά, η θεωρία από την πράξη διαφέρει και η πράξη δε φαίνεται να είναι τόσο εύκολη!