ιστορίες της Κουζίνας │ Πεντανόστιμα μπιφτέκια από παντζάρια!
Παρασκευή σήμερα, η γεύση και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο!!! Φτιάξε τα μπιφτέκια παντζαριού και όλες οι αισθήσεις σου θα απογειωθούν! Σου προτείνω ένα εύκολο, διαφορετικό και νόστιμο μπιφτέκι που θα το ευχαριστηθεί όλη η οικογένεια!!!
Πριν περάσουμε στην συνταγή, αξίζει να αναφέρουμε κάποια «πράγματα» (ενδεικτικά) για την διατροφική αξία του παντζαριού!
Παντζάρι λοιπόν… είναι ένα από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, ξεπερνά αυτή του καρότου και του καλαμποκιού. Είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την υψηλή διατροφική τους αξία!
Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας!
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη (το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους). Ως εκ τούτου, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας, απέναντι σε αρκετές ασθένειες!
Τα μπιφτέκια παντζαριού μπορείς να τα καταναλώσεις με πολλούς τρόπους! Πχ. να φτιάξεις λαχταριστά burgers ή να τα συνοδεύσεις με σαλάτα ή με πουρέ πατάτας! Ας δούμε, πως θα φτιάξεις τα μπιφτέκια και το μετά, το αφήνω επάνω σου!!!
Υλικά που θα χρειαστείς (για 2-4 άτομα):
4 παντζάρια, έτοιμα βρασμένα
1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα μαύρα φασόλια, πλυμένα και στραγγισμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ασπράδι αυγού
1 & 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1/2 κουταλιά της σούπας αραβοσιτέλαιο
Πώς να τα φτιάξεις:
-
Κόψε τα πατζάρια σε χοντρά κομμάτια και χτύπησε τα στο μπλέντερ, μέχρι να θρυμματιστούν.
-
Σε ένα τηγάνι, ζέστανε μισή κουταλιά της σούπας από το αραβοσιτέλαιο και σόταρε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 2Ꞌ -3Ꞌ λεπτά.
-
Ρίξε τα μαύρα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και πολτοποίησε τα με ένα πιρούνι.
-
Πρόσθεσε στο μπολ με τα φασόλια, τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το ασπράδι αυγού και ανακάτευε καλά.
-
Στη συνέχεια, πρόσθεσε το αλεύρι και συνέχισε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (όπως κάνεις με τον κιμά).
-
Πλάσε σε μπιφτέκια και ψήσε στους 180°C για 15Ꞌ-20Ꞌ λεπτά, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
Social media