27Σεπ

ιστορίες της Κουζίνας │ Σήμερα, θα ψήσω το ψάρι…στον φούρνο!

Τι να γράψω και τι να πρωτοθυμηθώ για το αγαπημένο μου φαγητό, το ψάρι!

Θα μπορούσα να σου μιλώ για ώρες και ξέρω ότι θα απορήσεις για αυτό (είναι σαν να σε βλέπω), που δηλαδή, αποτελεί το αγαπημένο φαγητό των παιδικών και μετέπειτα χρόνων μου! Η αλήθεια είναι, ότι δεν αποτελεί για τους περισσότερους αγαπημένο φαγητό, κάτι που το διαπίστωσα μέσα από την επαγγελματική μου ιδιότητα!

1

Κατ’ εξοχήν το ψάρι ή τα πιάτα με βάση το ψάρι, αποτελούν μια αγαπημένη διατροφική συνήθεια, που με ακολουθεί από πολλά χρόνια πριν! Σίγουρα, οφείλεται στην αγάπη του πατέρα μου για την θάλασσα την οποία μου μετέδωσε από νεαρή ηλικία αλλά και στο γεγονός, ότι ήταν δεινός ψαράς που γνώριζε πολύ καλά τα μυστικά της θάλασσας και του πλούτου της! Έτσι… το αγάπησε όλη η οικογένεια! Η αλήθεια είναι, ότι οι θησαυροί της Ελληνικής θάλασσας (ψάρια, όστρακα, μαλάκια) προσφέρουν αληθινές γευστικές συγκινήσεις!

Έτσι απλά…αγαπώ την γεύση τους και προφανώς, την υψηλή τους διατροφική αξία! Θα μπορούσα να τρέφομαι καθημερινά με τα καλούδια των Ελληνικών θαλασσών!!!

2

Σίγουρα, γνωρίζεις και έχεις διαβάσει για τα πλούσια διατροφικά τους οφέλη και για τον λόγο αυτό, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο και να σε κουράσω! Εσύ μόνο «κράτησε» ότι η κατανάλωση ψαριού για 2-3 φορές την εβδομάδα (μπορείτε να επιλέξετε οικονομικά ψάρια)  είναι μια καλή συχνότητα, όπως επίσης και ότι τα ψάρια έχουν και αυτά την εποχή τους! (πιθανόν να μην το γνωρίζεις).

Δες λοιπόν τι ψάρια-ψαρικά να επιλέξεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο!

Ψαρικά Σεπτεμβρίου: Πελαγίσιος μπακαλιάρος, μπαλάδες, γαύρος, μαγιάτικο, γόπα, μελανούρι, κολιός, λυθρίνι, σκουμπρί, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδι, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.

Ψαρικά Οκτωβρίου: Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.

3

Λοιπόν, στο θέμα μας…ψάρι με λαχανικά στον φούρνο! Αξία κλασική και ανεκτίμητη! Δες πως να φτιάξεις αυτή την πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή!

Υλικά που θα χρειαστείς:

1 ψάρι (της επιλογής σου), περίπου 1-1½ κιλό

3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ

3 ντομάτες κομμένες σε καρέ

3 πατάτες κομμένες σε καρέ

1 ντομάτα κομμένη σε φέτες

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Ρίγανη, αλάτι και πιπέρι

Πώς να το φτιάξεις:

Καθάρισε προσεκτικά το ψάρι από τα λέπια και τα βράγχια και πλύνε πολύ καλά την κοιλιά του. Σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, στρώσε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά. Τα αλατοπιπερώνεις και τα ανακατεύεις καλά, με τα χέρια. Τοποθέτησε το ψάρι πάνω στο στρώμα των λαχανικών και κάλυψέ το με τις φέτες ντομάτας. Αλατοπιπέρωσε. Ρίξε ανάμεσα στα υλικά την ρίγανη και περίχυσε το ελαιόλαδο. Κάλυψε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήσε, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 40΄ λεπτά. Ξεσκέπασε και συνέχισε το ψήσιμο, για ακόμη 15΄ λεπτά. Αυτό ήταν! Σερβίρεις!

Θερμίδες: 1 μερίδα ψάρι στον φούρνο με λαχανικά αποδίδει περίπου 290 θερμίδες (Kcal).

Καλή όρεξη!

Cover photography by Alan Benson

ZEYKILH YPOGRAFH BLOG-new



 

Share This Story, Choose Your Platform!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email