23Σεπ

ημερολόγιο Διατροφής | Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά!

Tο κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά και φαίνεται να σχετίζεται με την τακτική λήψη του αλκοόλ κατά τα γεύματα και όχι με την περιστασιακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κλειδί είναι η μετριοπάθεια – όχι περισσότερα από δύο ποτηράκια κρασί για τους άνδρες και ένα ποτηράκι  για τις γυναίκες, καθώς και η τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Μελέτες, έχουν δείξει ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς που πίνουν τακτικά κόκκινο κρασί. Μεταγενέστερες δε μελέτες έδειξαν ότι το όφελος μπορεί να προέρχεται από το αλκοόλ, αλλά και εν μέρει από το ίδιο το σταφύλι.

Παρατηρήθηκε ότι σε άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο ποτήρια ημερησίως και σε γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι μερησίως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 30-50%. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση αλκοόλ για να ελαττωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την αύξηση της «καλής χοληστερόλης» (HDL). Άλλα πιθανά οφέλη της χρήσης του είναι ότι κάνει το αίμα πιο λεπτόρρευστο, ενώ σε κάποιους ανθρώπους μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ασφαλώς, υπάρχει περίπτωση σε άλλους ανθρώπους η αρτηριακή πίεση να αυξηθεί πίνοντας αλκοόλ. Το αν και κατά πόσο το αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για σας, θα πρέπει να αποφασιστεί εξατομικευμένα από το γιατρό σας.



Share This Story, Choose Your Platform!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email