03Σεπ

ιστορίες της Κουζίνας | Μελιτζάνες με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι!

Υλικά που θα χρειαστείτε (για 4-5 άτομα):

8 μελιτζάνες, φλάσκες
8 κουτ. σούπας καστανό ρύζι (υπολογίστε μία κουταλιά για κάθε μελιτζάνα)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 φλιτζ. ζεστό νερό
4 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς να τις φτιάξετε:

Βάζετε το ρύζι σε νερό για ½ ώρα. Στη συνέχεια το στραγγίζετε καλά. Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζετε το κουκουνάρι χωρίς ελαιόλαδο. Κόβετε τις μελιτζάνες λίγο από κάτω ώστε να στέκονται όρθιες. Κόβετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι στο επάνω μέρος για καπάκι. Αφαιρείτε το περιεχόμενο με το ειδικό εργαλείο. Αφήνετε τις μελιτζάνες -για περίπου 1 ώρα- να ξεπικρίσουν σε ένα μπολ με νερό και λίγο αλάτι. Το ίδιο κάνετε και με την ψίχα της μελιτζάνας. Στη συνέχεια τη στραγγίζετε και την κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος, σοτάρετε, σε μέτρια θερμοκρασία, τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα ρίχνετε την ψίχα, το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, την κανέλα, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύετε. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και το αφήνετε, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του, περίπου για 15′ λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Ξεπλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις γεμίζετε με το μείγμα ρυζιού. Τις τοποθετείτε όρθιες στην κατσαρόλα, κοντά τη μία στην άλλη, και τις κλείνετε με το καπάκι τους. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τις αφήνετε σε δυνατή θερμοκρασία να πάρουν βράση. Έπειτα χαμηλώνετε και το αφήνετε να σιγοβράσει για 50′ λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Σερβίρετε.

Καλή όρεξη!



Share This Story, Choose Your Platform!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email