09Ιούλ

ημερολόγιο Διατροφής │ Τεχνάσματα για λαχανικά με ιδιαίτερη μυρωδιά!

Τα λαχανικά τα οποία έχουν την ισχυρότερη γεύση και μυρωδιά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είναι εκείνα της οικογένειας των σταυρανθών, μαζί με κάποια χόρτα και φυσικά την μελιτζάνα. Άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Λάβε υπόψη, ότι γενικά, όσο περισσότερο μαγειρευτούν αυτά τα λαχανικά, τόσο πιο ισχυρή οσμή και γεύση έχουν!

1

Εξαίρεση αποτελεί η μελιτζάνα, η οποία έχει πιο ήπια οσμή κατά το μαγείρεμα. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα άτομα που αντιπαθούν τα σταυρανθή λαχανικά τείνουν να έχουν μια ευαισθησία στη γεύση και στην παλέτα του ουρανίσκου τους, μια ουσία γνωστή ως PROP (ένας παράγοντας που προκαλεί την πικρή γεύση).

Για να «κόψεις» την πικρία αυτών των λαχανικών, υπάρχουν μερικά τεχνάσματα που μπορείς να έχεις σαν «άσσο» στο μανίκι σου! Πρόσθεσε λίγο παρθένο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ή στο σοτάρισμα. Δοκίμασε να προσθέσεις κάτι αλμυρό ή ξινό όπως «βροχή» από μια ελαφριά σάλτσα σόγιας, βαλσάμικο ξύδι, λεμόνι, ή φλούδες παρμεζάνας.

2

Οι πιο gourmet, ας πειραματιστούν γλασάροντας τα λαχανικά με κάτι γλυκό (μια μικρή κουταλιά μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι). Λύση υπάρχει ακόμη και εδώ, δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια, για όσους από εσάς, αποφεύγετε συστηματικά τα λαχανικά!