27Ιούλ

ιστορίες της Κουζίνας │ Σαλάτα με ρόκα, ψητά σύκα και φέτα!

Φτιάξε αυτή την πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα που σου προτείνω! Μια σαλάτα με βάση την ρόκα, το σύκο (ένα φρούτο που μοσχοβολάει καλοκαίρι) και την φέτα! Παράλληλα, θα φτιάξουμε μια βινεγκρέτ μελιού, ώστε να «ολοκληρωθεί» γευστικά ο ουρανίσκος σου και να «γλιστρά» όμορφα κάθε μπουκιά στο στόμα σου! Δοκίμασε την και δεν θα χάσεις!

1

Ως Διατροφολόγος, θα σταθώ λίγο στα σύκα, αναφέροντας επιγραμματικά κάποια «πράγματα», που κατά την γνώμη μου αξίζει να γνωρίζετε! Σύκα λοιπόν… Είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι καλλιεργήθηκαν – αρχικά – στην Αίγυπτο, από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. H θρεπτική τους αξία είχε αναγνωριστεί από τους αρχαίους Έλληνες, αιώνες πριν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατανάλωναν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα, αλλά και ξηρά σύκα!

2

Έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και αρκετές βιταμίνες. Συγκεκριμένα, περιέχουν 83% φυσικά σάκχαρα, αποτελούν πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C. Είναι γνωστά, για την χρησιμότητα τους στην πέψη και είναι ιδανικά, για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ένα σύκο (17 γρ.) αποδίδει περίπου 60 θερμίδες.

Ας δούμε, πως θα φτιάξεις αυτή την σαλάτα που μοσχοβολάει καλοκαίρι!

Υλικά που θα χρειαστείς (για 4-6 άτομα):

6 φλιτζάνια ρόκα

6 φρέσκα σύκα, κανονικού μεγέθους

100 γρ. τυρί φέτα

1/4 φλιτζανιού ξύδι βαλσάμικο

2/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, συν 1 κουταλιά της σούπας

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Αλάτι και πιπέρι

Πώς να τη φτιάξεις:

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C βαθμούς.

  2. Κόψε τα σύκα στη μέση, στη συνέχεια ανακάτεψε με την 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και πασπάλισε με λίγο αλάτι.

  3. Τοποθέτησε τα σύκα σε ταψί, με φύλλο ψησίματος και ψήσε για περίπου 10Ꞌ-15Ꞌ λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν λίγο.

  4. Αφαίρεσε τα σύκα από το φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν.

  5. Για την βινεγκρέτ: χτύπησε ελαφρά τα 2/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, το 1/4 φλιτζανιού βαλσάμικο ξύδι, το μέλι και αλατοπιπέρωσε.

  6. Περίχυσε λίγο από την βινεγκρέτ επάνω στη ρόκα και ανακατεύεις.

  7. Στην συνέχεια, στρώσε επάνω από την ρόκα τα ψητά σύκα και ψέκασέ τα με λίγο βινεγκρέτ.

  8. Τρίψε και πασπάλισε την φέτα επάνω στην σαλάτα.

  9. Περίχυσε και την υπόλοιπη βινεγκρέτ.

  10. Σέρβιρε αμέσως.

Καλή όρεξη!

Θερμίδες: 1 μερίδα σαλάτα (1/6 συνταγής) με ρόκα, ψητά σύκα και φέτα αποδίδει 325 θερμίδες (Kcal).



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone