02Απρ

ιστορίες της Κουζίνας │ Το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι!

Υλικά που θα χρειαστείς:

75 γρ. νερό χλιαρό

50 γρ. μαγιά νωπή

125 γρ. αλεύρι ειδικό για τσουρέκι

40 γρ. χυμό πορτοκαλιού

60 γρ. γάλα

Ξύσμα από ½ πορτοκάλι

2 αυγά

5 γρ. μαχλέπι σκόνη

2 γρ. μαστίχα τριμμένη

1 φακελάκι βανιλέτα

190 γρ. ζάχαρη

1 γρ. αλάτι

125 γρ. βούτυρο

1 γρ. αλάτι

500 γρ. αλεύρι ειδικό για τσουρέκι

2 ασπράδια αυγών

1 κ.σ. σουσάμι

Πώς να το φτιάξεις:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό, ώστε να γίνει χλιαρό. Στο μίξερ με τον γάντζο ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με το χλιαρό νερό και τα 125 γρ. αλεύρι ώστε να φτιάξουμε το προζύμι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανιλέτα, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Προσθέτουμε το μείγμα στο προζύμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι λίγο-λίγο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια από τα οποία προκύπτουν 2 τσουρέκια. Πλάθουμε τα ίσα κομμάτια σε μακρόστενα ζυμάρια και φτιάχνουμε 2 πλεξούδες (μία για κάθε τσουρέκι). Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε προσεκτικά με ασπράδι αυγού. Ανοίγουμε τον φούρνο στους 40°C και τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι με νερό και το ταψί με τα τσουρέκια μας.

Τα αφήνουμε για 45′ λεπτά για να φουσκώσουν. Βγάζουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο και τα αλείφουμε ξανά προσεκτικά με ασπράδι αυγού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε στους 150°C  για 50′ λεπτά περίπου.

Θερμίδες: 1 φέτα τσουρέκι (περίπου 70gr) αποδίδει 225 θερμίδες (Kcal).



 

 

Share This Story, Choose Your Platform!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone